Unapređenje političkog učešća žena s invaliditetom

Posted on by Redakcija

Od 16. do 17. aprila ove godine u Beču, Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE) organizuje Konferenciju o unapređenju političkog učešća žena s invaliditetom.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, na svetu je približno bilion osoba sa invaliditetom, što je oko 15 posto svetske populacije, a polovina od tog broja su žene. Osobe s invaliditetom su nedovoljno zastupljene u demokratskim strukturama i državnim parlamentima OSCE. Među izabranima i imenovanima, još manje je žena s invaliditetom.

Konferencija će poslužiti kao platforma za podizanje svesti o ograničenom učešću žena s invaliditetom u političkom životu OSCE regiona i za identifikovanje pozitivnih mera koje mogu doprineti diverzivnim i demokratskim institucijama i parlamentima. Istražiće načine povezivanja između grupa za prava i učešće žena i grupa za osobe s invaliditetom.

Na događaju će učestvovati istaknuti aktivisti iz oblasti prava osoba s invaliditetom i rodne ravnopravnosti, delegacije država učesnica OSCE, političari sa i bez invaliditeta, predstavnici prganizacija osoba s invaliditetom i eksperti međunarodnih organizacija.

Biće obezbeđeni prevod na engleski, ruski i međunarodni znakovni jezik, kao i prenos teksta u govor.

Svi zainteresovani treba da se prijave do 6. aprila tekuće godine na: Anete Erdmane, ODIHR Associate Democratic Governance Officer, broj: + 48 723 960 021, ili imejl: anete.erdmane@odihr.pl.

Agenda je dostupna na linku: https://www.osce.org/odihr/374530

 

IZVOR: https://www.osce.org/odihr/374362

About the Author

Redakcija:

Leave A Response