Njuzleter o upotrebi zakona za unapređenje samostalnog života

Posted on by Redakcija

Institut za samostalni život (The Independent Living Institute) iz Švedske pokreće kvartalni njuzleter fokusiran na zakonsku zaštitu prava osoba s invaliditetom.

Mnoge zemlje su ratifikovale Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom Ujedinjenih nacija, ali osobe s invaliditetom još uvek ne dele životne uslove koji su zagarantovani osobama bez invaliditetom. U nekoliko zemalja, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Izrael, organizacije civilnog društva, u saradnji sa organizacijama osoba s invaliditetom, pokreću zakonske postupke da osiguraju implementaciju svih mera. Koristeći zakon kao alatku socijalne promene, ove organizacije specijalizovane su za podizanje svesti o zakonskim pravima osoba s invaliditetom i sudskim postupcima se suprotstavljaju diskriminaciji na osnovu invaliditeta. Organizacije civilnog društva u drugim delovima sveta sporije su u upotrebi zakona za odbranu prava osoba s invaliditetom. Širenje i osnaživanje ovog pristupa zahteva angažovanje osoba s invaliditetom, njihovih organizacija, pravne zajednice i građanskih organizacija. Kao prvi korak u tom smeru, pokrenut je međunarodni njuzleter koji će povezati pojedince i organizacije sa interesom upotrebe zakonskih mera za unapređenje položaja osoba s invaliditetom.

Svrha kvartalnog njuzletera:

  • deljenje vesti, sudskih odluka, događaja koji se odnose na zakone i zaštitu prava osoba s invaliditetom;
  • rasprava o zakonskim pitanjima koja se odnose na diskriminaciju osoba s invaliditetom i implementaciju Konvencije Ujedinjenih nacija.

Kome je njuzleter namenjen?

  • Pojedincima i organizacijama osoba s invaliditetom širom sveta;
  • predavačima, istraživačima i studentima prava koji se bave pravima osoba s invaliditetom u svim zemljama sveta;
  • advokatima i zastupnicima ljudskih prava koji se bave diskriminacijom na osnovu invaliditeta u celom svetu.

Njuzleter će sadržati:

  • Izveštaje o aktuelnim zbivanjima širom sveta. Na primer, sudske odluke nacionalnih i regionalnih sudova, koje se tiču pristupačnosti transporta, stanovanja, podrške, beneficija, pravnih kapaciteta itd.
  • Intervjue ili izlaganja stručnjaka u tom polju, kao što su zastupnici prava osoba s invaliditetom, advokati, sudije, akademici itd.
  • Najave konferencija, letnjih škola, pravnih treninga i radionica itd.

Pored kvartalnog njuzletera Institut za samostalni život organizuje međunarodnu konferenciju i radionice o strateškim parnicama za zaštitu prava osoba s invaliditetom, u Stokholmu, 30 – 31. maja 2018. godine.

Za njuzleter se prijavite ovde.

Za organizacije civilnog sektora, organizacije osoba s invaliditetom, studente prava i druge koji rade u oblasti prava osoba s invaliditetom, kontakt osobe su:
Maria Chöler maria@independentliving.org i Adolf Ratzka adolf.ratzka@independentliving.org

IZVOR: http://enil.eu/

About the Author

Redakcija:

Leave A Response