7 poznatih osoba sa Daunovim sindromom

Posted on by Redakcija

Svetski dana osoba sa Daunovim sindromom obeležava se 21. marta. Datum je simbolično odabran, jer upućuje na dodatni, treći hromozom na dvadeset prvom hromozomskom paru. Broj hromozoma svakako nije merna jedinica životnih vrednosti… Tim povodom, predstavljamo sedam uspešnih i poznatih osoba sa Daunovim sindromom…:

Ángela Bachiller

Prva osoba sa Daunovim sindromom koja je izabrana za članicu Saveta grada Valjadolida u rodnoj Španiji (2013). Radila je kao administrativna asistentkinja Departmana za socijalnu brigu i porodicu. Posvećena je ostvarivanju prava osoba s invaliditetom da glasaju. Cilj joj je da napravi razliku u životima osoba s invaliditetom i da edukuje opštu populaciju o Daunovom sindromu.

Michael Johnson

Poznati slikar koji iza sebe ima više od 500 poručenih portreta. Samouk je. Pored izložbi, radovi su mu se pojavili na naslovnoj strani Američkog žurnala za javno zdravlje.

Pinterest

Jamie Brewer

Prva manekenka s Daunovim sindromom koja se pojavila na Njujorškoj nedelji mode. Pored sjajnih postignuća u svetu mode i glume, zaslužna je za ukidanje reči retard iz teksaškog državnog zakona. Aktivno zastupa prava osoba s mentalnim invaliditetima.

Pablo Pineda

Prvi Evropljanin sa Daunovim sindromom koji ima fakultetsku diplomu. Završio je psihologiju i često drži javne govore o invalidnosti i obrazovanju. Proslavljen je i kao glumac. U španskom filmu Yo Tambien (I ja) glumi mladića sa Daunovim sindromom koji je zaljubljen u neurotipičnu ženu i nagrađen je za tu ulogu.

Bernadette Resha

Umetnica, violinistkinja i slikarka. Radovi joj se pojavljuju u televizijskim emisijama, muzičkim spotovima, reklamama i magazinima. Od ranih dana ohrabrivana je da slika u terapijske svrhe. Razvila je jedinstven stil i umetnost je postala integralni deo njenog života.

www.specialacademy.org

Tim Harris

Vlasnik najprijateljskijeg restorana otvorenog u Novom Meksiku, pod nazivom Timovo mesto. Na meniju su bili i besplatni zagrljaji. Da bi ostvario svoj san, radio je u različitim restoranima i učio kako se vodi posao. Osnovao je i fondaciju za podršku osobama s invaliditetom koje žele da pokrenu sopstveni posao.

Noelia Garella

Prva osoba sa Daunovim sindromom zaposlena u obrazovnom sistemu Argentine. Kao devojčici uskraćivano joj je pravo na obrazovanje. Danas radi sa dvogodišnjom i trogodišnjom decom koju uči da čitaju i slušaju. – Divno je kada se rodi neko kao što sam ja – kaže.

IZVORI:

About the Author

Redakcija:

Leave A Response