Stef Sanjati: Kad slika u ogledalu ne odražava ono što je u glavi

Posted on by Redakcija

Stef Sanjati, dvadesetdvogodišnja vlogerka ima više od pola miliona pratilaca na svom kanalu o šminkanju. Stef je transseksualna žena s Vardenburgovim sindromom, rođena kao Stefan Sanjati u malom kanadskom gradu.

Retko genetsko stanje, Vardenburgovog sindrom, kod Stef prouzrokuje gluvoću u levom uhu, mutacije kostiju lica, razmaknute i veoma plave oči, kao i depigmentaciju kože i kose. Od najranijih dana nije joj bilo udobno u sopstvenom telu. Vršnjaci su je vređali nazivajući je raznim imenima: riblje lice, vodozemac, žaboliki.

– Sećam se, kada smo učili da crtamo lica na času likovnog, rekli su mi da ostavim jedan prst razmaka između očiju. Pomislila sam: to nije istina, kod mene je razmak dva i po!

Osim maltretiranja zbog neuobičajenih crta lica, zadirkivali su je i zbog ženstvenog izgleda. To što je živela kao ženstveni dečak s neuobičajenim licem pretvorilo je njene dane školovanja u borbu sa identitetom i izgledom.

U Južnom Ontariju, malom kanadskom gradu, nije bilo dovoljno resursa za istraživanje prave sebe. Ni internet u to vreme nije bio beskrajan i diverzivan izvor informacija kao sada. Znajući malo o rodnom identitetu, Stef je zaključila da mora biti gej, a kada se autovala u trinaestoj godini, izgubila je sve muške prijatelje.

– Prvog dana u drugom polugodištu sedmog razreda sela sam pored svog najboljeg prijatelja, on me je pogledao i s kamenim izrazom na licu rekao je: – Ako sedneš pored mene, ubiću te.

Stef je počela da mrzi sebe.

– Nisam mogla da se pogledam u ogledalu, a da mi se disanje nenormalno ne ubrza. Osoba u ogledalu nije odražavala ono što ja jesam. Povukla sam se od svih.

Osećala se napuštenom, izolovanom i zbunjenom; jedino je kompjuter bio neka vrsta digitalnog izlaza.

– Preselila sam se iz malog grada na internet. Uključila sam se u svet fantazije, gde je bilo ljudi sa licima nalik mom, kao i onih koji su rodno diverzivni.

Ali realnost je bila neizbežna.

Iako se identifikovala kao mlad muškarac, zapravo se nije osećala tako. Na koledžu je usvojila muževniji stajling, pustila je bradu, ali ni tad se nije osećala ništa bolje.

Odlučila je da se ozbiljnije pozabavi sobom. Kada je razmišljala o roditeljstvu, počela je bolje da razume s čim se suočava.

– Pitala sam se zašto mi je reč otac ili tata zvučala tako neprimereno, iako sam želela da budem roditelj.

Stef je shvatila da želi da bude majka, ne otac, što je otvorilo temu rodnog identiteta. Shvatila je da ima transrodni identitet, ujedno shvativši šta joj je zaista potrebno da bude srećna.

Znala je da potroši i po pet sati na šminkanje, kako bi postigla ženstveniji izgled i lice kakvo je oduvek želela.  Onda se upustila u niz hirurških promena na telu, kako bi doprinela svom mentalnom zdravlju.

Na svom jutjub kanalu beležila je put do transseksualne žene. Komentari su pristizali, ali ne o rodu, nego o njenom neobičnom licu. Kao odgovor napravila je video Moje lice: Vardenburgov sindrom, koji je postao viralan, sa više od osam miliona pregleda. Stef veruje da je to prvi medijski prilog o ovom sindromu.

– Zahvalna sam za taj video, doneo mi je publiku.

Stef je postala uzor svima onima koji pokušavaju da se izbore sa sopstvenim izgledom i rodnim identitetom.

Shvatila je da teškoće koje je iskusila zapravo nemaju veze sa Vardenburgovim sindromom, nego sa rodom i uticajima puberteta:  – Jasno sam naglasila svom hirurgu da ne menja odlike Vardenburgovog sindroma koje imam.

IZVORI:

About the Author

Redakcija:

Leave A Response