5 strip superheroina s invaliditetom

Posted on by Redakcija

Foto: Wikimedia; Clayton Crain

Madam Veb (Kasandra Veb) pojavila se u stripovima o Spajdermenu osamdesetih godina prošlog veka. Prikazana je kao starija slepa žena sa miastenijom gravis, autoimunom bolešću mišića i nerava. Zbog svog stanja, povezana je sa sistemom podrške nalik paukovoj mreži. Nikada aktivno ne učestvuje u borbi protiv negativaca, nego koristi svoje vidovnjačke sposobnosti, sposobnost teleportacije i putovanja kroz vreme, kao i svojstva medijuma.

Foto: Wikimedia; Joe Quesada & David Mack

Eho je jedna od retkih superheroina sa potpunim oštećenjem sluha. Prvi put se pojavila 1999. godine. Prikazana je kao Severnoamerička Indijanka sa otiskom bele šake preko lica (njen otac dodirnuo joj je lice krvavom rukom pre nego što je umro i trag je ostao). U detinjstvu su je smatrali devojčicom sa mentalnim invaliditetom, pa je poslata u specijalnu školu, gde otkrivaju njene sposobnosti. Eho je izvrsna atletičarka koja savršeno ume da iskopira pokrete drugih ljudi, ima akrobatske sposobnosti i poznavalac je borilačkih veština. Svira klavir.

Foto: Wikimedia; Mark Bagley

Silueta Kord pojavila se devedestih godina prošlog veka. Ima sposobnost da se stopi sa bilo kojom senkom ili mračnom površinom. Može da se teleportuje koristeći senku kao vrata. Gde god postoji senka, Silueta Kord otvara mala vrata i, pružajući štake kroz njih, može da napadne udaljene neprijatelje. U štakama ima ugrađeno oružje koje šalje elektrošokove, parališuće hemikalije, dimne gasove, sačmu… prema potrebi.

Foto: Wikimedia; John Romita, Jr.

Destini (Ajrin Adler) poznata je kao protivnica Iks-mena, nastala osamdesetih godina prošlog veka. Predstavljena je kao slepa žena s proročkim sposobnostima. Ispisala je 13 tomova proročanstava za godinu dana. Nakon toga je oslepela, a progonile su je uznemirujuće slike nejasnog značenja. Zacrtala je misiju: da dešifruje sopstvena proročanstva i da spreči ispunjavanje onih najužasnijih. Koristi samostrel.

Foto: Wikimedia

Barbara Gordon (Batgirl)  postala je korisnica kolica nakon što je pogođena u kičmu, iz osvete prema njenom ocu, čime je njena uloga superheroine svedena na muško vlasništvo. Ipak, njen lik bio je uzor mnogim ženama sa stečenim invaliditetom.

IZVORI:

About the Author

Redakcija:

Leave A Response