Žena koja ume da namiriše Parkinsonovu bolest

Posted on by Redakcija

Naučnici su blizu toga da ustanove šta prouzrokuje miris povezan sa Parkinsonovom bolešću.

Džoj Miln zapanjila je lekare svojom sposobnošću da otkrije Parkinsonovu bolest na osnovu mirisa u naučnim uslovima.

Tim iz Mančestera pronašao je određene molekule koji su koncentrisanu u koži osoba koje imaju Parkinsonovu bolest.

U Velikoj Britaniji jedna od 500 osoba živi sa Parkinsonom (što je oko 127 hiljada ljudi širom Britanije).

Mošusni miris

Osobe sa Parkinsonovom bolešću mogu imati poteškoće u kretanju, govoru i spavanju.

Trenutno ne postoji jasno utvrđen test za otkrivanje ovog stanja na osnovu simptoma. To bi moglo da se promeni zahvaljujući je Džoj Miln iz Perta, čiji muž ima Parkinsonovu bolest od svoje 45. godine.

Deceniju pre nego što je njen muž dobio dijagnozu, Džoj je  primetila neobičan mošusni miris.

Džoj kaže: – Imali smo veoma buran period, kada je imao 34-35 godina, stalno sam mu govorila: – Nisi se istuširao! Nisi oprao zube kako treba! Bio je to nov miris, nisam znala od čega je. Neprestano sam mu to ponavljala i, kako ga je to uznemiravalo, ućutala sam.

Džoj je medicinska sestra u penziji i miris svog muža povezala je sa istim mirisom koji je osetila u grupama podrške za ljude s Parkinsonovom bolešću.

Iznela je to na jednoj naučnoj konferenciji i testovi Edinburškog Univerziteta potvrdili su njenu sposobnost.

Džoj je dobila 12 nemarkiranih majica: 6 majica su nosile osobe sa dijagnozom Parkinsona, a 6 volonteri bez dijagnoze. Lako je identifikovala majice koje pripadaju osobama sa Parkinsonovom bolešću, a ujedno je osetila isti miris i na jednoj majici iz kontrolne grupe. Pokazalo se da su toj osobi dali dijagnozu nakon testiranja.

Džoj je ustanovila da ta osoba ima Parkinsona pre nego što je to iko drugi znao. Tad su počeli da joj veruju da je moguće detektovati Parkinsonovu bolest na osnovu mirisa.

Džoj je izgubila muža pre dve godine. Obećala mu je da će istražiti svoju sposobnost i načine na koje bi mogla da pomogne drugima u otkrivanju leka za Parkinsonovu bolest.

Naučnici su za sada izolovali određene molekule koji formiraju miris kakav je Džoj u stanju da oseti. Prvi set rezultata pokazuje da postoji 10 molekula koji su karakteristični za osobe sa Parkinsonom. Za ovo otkriće zaslužna je Džoj, koja je bila ubeđena da to što oseti može da se upotrebi u kliničkom kontekstu – i pokreće dalja istraživanja.

http://www.bbc.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response