Novogodišnja izložba radova EHO krojačke radionice

Posted on by Redakcija

Izložba radova krojačke radionice Ekumenske humanitarne organizacije (EHO)otvorila je niz decembarskih svečanosti kojima ova organizacija zaključuje još jednu uspešnu godinu rada na mnoštvu  različitih aktivnosti i novim malim projektima. Unikatni odevni predmeti i modni dodaci, kao i prvi radovi polaznica krojačkog kursa, predstavljeni su u sredu, 20. decembra u prostorijama Centra za socijalno-dijakonske aktivnosti Bereš Karolj.

Marija Parnicki, koordinatorka Dnevnog centra za osobe s invaliditetom, predstavila je inkluzivne programe i radno-okupacione aktivnosti namenjene starim osobama i osobama s invaliditetom, s posebnim osvrtom na rad krojačke radionice.

 Krojačka radionica je projekat koji se realizuje u okviru Dnevnog centra, a nastala je spajanjem postojećih aktivnosti i resursa kojima smo raspolagali, a to su magacin polovne garderobe (gde građani doniraju robu) i set šivaćih mašina koje su ostale sa prethodno organizovanih krojačkih radionica. Tako smo došli na ideju prepravljanja i renoviranja odevnih predmeta, uz podršku modnog dizajnera i profesionalnih krojačica – kaže Marija Parnicki.

EHO krojačka radionica postoji od maja meseca, a do sada je već imala nekoliko prodajnih izložbi, nastupa na sajmovima i bazarima. Septembra meseca organizovan je i kurs krojenja i šivenja namenjen osnaživanju slabije zapošljivih kategorija žena, među kojima su žene s invaliditetom. Kurs u trajanju od 120 časova teorijskog i praktičnog rada priveden je kraju i polaznicama su ovom prilikom dodeljene diplome.

– Naš modni moto je: Lepota počinje kada budete ono što jeste. Svaka osoba je unikatna, predodređena da bude ono što jeste – zato prihvatamo jedni druge – zaključila je Marija Parnicki.

Krojački kurs vodila je Ana Fabok, profesionalna krojačica sa tridesetogodišnjim iskustvom.

– Ovaj kurs je moje prvo iskustvo u edukativnom radu sa grupom žena; do sada sam mahom šila sama kod kuće. Posle trideset godina rada, pojavila se potreba da širim zanat. Dopada mi se ta promena.  Počele smo od samih osnova – ušivanja i fircanja – a sada su sve polaznice spremne za samostalni rad. Zaista sam insistirala na preciznosti u radu i zadovoljna sam krajnjim rezultatom – izjavila je Ana Fabok.

Kako se pokazalo kroz iskustvo rada sa Anom, šivenje se najbrže uči paranjem.

– Mnogi kursevi ostaju bez krajnjeg produkta, što kod nas nije slučaj. Završavale smo sve što je započeto, a najdragocenije je to što su izgrađeni sjajni odnosi unutar grupe – žene su se ophodile jedna prema drugoj kao da su sestre. Zadovoljstvo je raditi u takvoj atmosferi.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response