Aleksandra Kutas: Prva profesionalna manekenka korisnica kolica iz Ukrajine

Posted on by Redakcija

Verujem da je sve moguće; za nemoguće je potrebno nešto više vremena.

Aleksandra Kutas rođena je u ukrajinskom gradu Dnjepar 1993. godine. Prilikom porođaja došlo je do lekarske greške koja je prouzrokovala povredu kičmene moždine. Aleksandra koristi kolica od najranijih dana. Još kao srednjoškolka počela je da se bavi novinarstvom i da se pojavljuje na televiziji. Školovanje je nastavila na studijama psihologije. Kada je počeo rat u istočnim krajevima njene zemlje, mesecima je volontirala u vojnoj bolnici. Za svet mode zainteresovala se pre šest godina, kada joj je u kafeu neočekivano prišla fotografkinja i ponudila joj foto sesiju. Dodatnu inspiraciju našla je u fotografijama i angažmanu Ejmi Malins. Aleksandra Kutas radila je sa različitim brendovima, fotografima i magazinima, ali neke modne agencije i dalje joj govore: – Veoma si lepa i dopadaju nam se tvoje fotografije, ali na žalost, ne mislimo da je tržište spremno za manekenke s invaliditetom.

Možda modna industrija još nije spremna, ali učinićemo je spremnom. […] Nisam razmišljala da bi to mogla da mi bude profesija, jer nije bilo modela koji koriste kolica u vreme kada sam počinjala. Verujem da svet postaje spreman.


Modna fotografija je za Aleksandru mogućnost da promeni percepciju drugih o osobama s invaliditetom. Prikazujući konvencionalnu lepotu, nada se da će podstaći prevazilaženje stereotipa. Biti model je mogućnost za istraživanje različitih strana sebe.

– Moda nije samo pitanje lepe odeće, već odraz društva u kome živimo. Evoluiraćemo.

Aleksandra  ujedno radi i kao savetnica za pristupačnost u svom rodnom gradu, gde su rampe i liftovi retka pojava. Ustanovila je nekoliko prioriteta: podsticaj preduzećima da povećaju pristupačnost; onlajn mapa (ne)pristupačnosti koja će identifikovati područja na kojima je najveća potreba za adaptacijom; treninzi i edukacije o tim temama.

– Uvek sam želela dve stvari: prvo, da budem srećna i drugo, da uradim najbolje što mogu sa onim što imam. Drugi modeli se upinju da budu neobični. Što se mene tiče, samo treba da budem ono što jesam, jer to je već neobično. Sama sam sebi konkurencija.

 

IZVORI:

About the Author

Redakcija:

Leave A Response