Aboridžinska umetnost u dodiru sa nama

Posted on by Redakcija

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Udruženje za podršku osobama sa razvojnim i mentalnim invaliditetima, MNRO Grada Novog Sada organizuje izložbu pod nazivom Aboridžinska umetnost u dodiru sa nama. Izložbenu postavku čini više od 500 radova korisnika Dnevnog boravka Udruženja, kao i originalni aboridžinski umetnički radovi iz lične kolekcije. Izložba je otvorena u petak, 1. decembra u 11 časova, u Galeriji mladih Macut na prvom spratu SPENS-a, a možete je posetiti još sutra u periodu od 11 do 13 časova. Izložba je prodajnog karaktera, a sav prilog biće uložen u unapređenje rada Udruženja MNRO Grada Novog Sada.

Idejni tvorac izložbe je dr Paulina Jurkijević iz Australije, čiji su crteži i priče iz aboridžinske usmene tradicije inspirisali seriju kreativnih radionica u Dnevnom boravku MNRO, pokrenuvši kulturnu razmenu od nacionalnog značaja.

U ime Grada i Kabineta gradonačelnika, posetioce izložbe je pozdravio pomoćnik gradonačelnika, Aleksandar Petrović,  a ispred Skupštine grada Novog Sada, predsednica Saveta za osobe s invaliditetom, Sonja Radaković. Predsednik Udruženja MNRO, Elmedin Dumanjić, predstavio je rad Udruženja koje uskoro slavi 60 godina postojanja i pružanja podrške osobama sa razvojnim i mentalnim invaliditetima, njihovim porodicama i najbližem okruženju. Udruženje MNRO pokrenulo je prvi Dnevni boravak za osobe starije od 27 godina, kao i prvi inkluzivni servis za decu. Koordinatorka Dnevnog boravka, Danijela Mandić, navela je da je Udruženje MNRO do sada imalo preko 50 korisnika, više od 150 volontera, preko 30 stručnih saradnika i više od 100 realizovanih projekata. Dnevni boravak do sada je organizovao mnogobrojne tematske radionice orijentisane na kreativni rad i stvaralaštvo.

– Na radionicama o aboridžinskoj umetnosti počeli smo od bojenja slobodnim stilom, preko učenja o Aboridžinima i slušanja aboridžinskih priča, do oponašanja aboridžinskog koloriteta i njihovih tradicionalnih stilova. Radili smo bez napetosti, sa mnogo volje, entuzijazma i posvećenosti. Na našim kreativno-edukativnim radionicama ne postoji tačno i netačno, ispravno ili neispravno.  Eksperimentišemo sami sa sobom, bez modela, bez ustaljenih načina i bez upoređivanja. (Danijela Mandić)

Svako može da doprinese sopstvenoj zajednici – rekla je dr Paulina Jurkijević. – Samo pronađite nešto što volite da radite, izađite u svet i uživajte u tome. Korisnici Dnevnog boravka uložili su stotine sati da bi ova izložba bila realizovana. Uživala sam u svakom trenutku zajedno sa njima. Umetnički radovi u aboridžinskom stilu odražavaju različite umetničke stilove mnogih aboridžinskih plemena koji žive na severnoj teritoriji Australije:  od starih tradicionalnih tehnika slikanja na kori drveta koje je karakteristično za tropske narode, do tačkastih slika pustinjskih plemena. Četiri aboridžinske priče: o postanju, Mlečnom putu, dolasku prvih ljudi u Australiju i džinovskoj Duginoj zmiji, do sada nisu bile ni zapisane, ni objavljene – svakako ne na srpskom jeziku. Neki od radova na ovoj živopisnoj izložbi ilustruju upravo scene iz tih priča.

Realizaciju izložbe pomogli: Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu, Grad Novi Sad, Gradska organizacija Crvenog krsta, kompanija Koka-Kola i Spens.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response