Nevidljivi invaliditeti u kulturi tetoviranja

Posted on by Redakcija

Bol koji se ne vidi ne treba da ostane neizgovoren.

Ariana Varner,  umetnica iz Oregona,  kroz privremene tetovaže progovara o onome što se činilo nesaopštivim. Ariana ima refleksnu simpatičku distrofiju (RSD), retko stanje nervnog sistema, koje podrazumeva da nervi šalju signale bola u mozak čak i kada je sve u redu. Rezultat je neprekidan bol. U Arianinom slučaju, bol je u početku zauzimao samo mali predeo kolena, a vremenom se proširio na obe noge i desnu ruku.

Ariana voli tetovaže, ali ne može da se tetovira, jer bi to mogao da bude dodatni okidač njene distrofije. Rešenje je našla u privremenim tetovažama koje dizajnira sa grupom umetnika, kako bi bol učinila vidljivim i transformisala ga u fine linije i vedre boje.

Mnogi ne shvataju moj bol ozbiljno, jer sam otvorena i pozitivna. Tetovaža može da donese isceljenje i olakšanje, kako mentalno, tako i fizičko.

Da bi svoje stanje učinila vidljivim, Ariana je prvo izradila privremenu tetovažu koristeći međunarodni simbol za pristupačnost i izlepila ga svuda po telu, markirajući svako bolno mesto.

–  Koristila sam kolica godinu dana neprestano, prošla sam više od 50 medicinski izazvanih koma, imala sam operacije kičmenog stuba, bila hospitalizovana na duže od mesec dana. Teško je što ljudi diskredituju sva ta iskustva jer ne izgledam bolesno ili sam premlada da bi mi se to dešavalo.

Njene privremene tetovaže podstakle su mnoge ljude da joj otkriju sopstvena iskustva nevidljivog invaliditeta. Spontano je počela da izgrađuje zajednicu onih koji su svoja stanja proživljavali u izolaciji. Otvorio se prostor za deljenje iskustava i za destigmatizaciju značenja invaliditeta.

Sledeći korak bilo je povezivanje sa tattoo majstorima širom Oregona. Tragala je za umetnicima koji  takođe žive sa onim oblicima invaliditeta koji se često minimalizuju, previđaju i pogrešno tumače, jer su nevidljivi. Odabrala je petoro umetnika koji žive sa različitim stanjima – počevši od bruksizma (škripanja zubima) do anksioznosti, depresije i dijabetesa.

Tako je osnovan Ink Visible, studio u kome se vizualizuju simptomi i iskustva koja ne mogu da se vide i bivaju pogrešno shvaćena. Ujedno je to platforma za ljude koji koriste umetnost kao način izgrađivanje zajednice osoba sa nevidljivim invaliditetima.

IZVORI:

 

About the Author

Redakcija:

Leave A Response