Akcija Čep za hendikep u Lazarevcu

Posted on by Redakcija

Dobro poznate akcije Čep za hendikep (Zrenjanin) i Čepom do osmeha (Novi Sad) kontinuirano traju 5 godina. Lokalne građanske inicijative osoba sa invaliditetom i humanitarnog ekološkog udruženja proširile su se na nacionalni nivo. Princip je jednostavan: sakupljeni plastični čepovi se recikliraju, a prikupljenim sredstvima kupuju se ortopedska i asistivna sredstva za decu s invaliditetom. Ujedno je to i doprinos zaštiti životne sredine.

Istu akciju pokrenula je Ivana Spasojević, dvadesetčetvorogodišnja ekonomska tehničarka iz mesta Veliki Crljeni kod Lazarevca.

Kao osoba sa invaliditetom znam šta znači kada ne možete nešto samostalno da uradite, kada predugo čekate na asistivno sredstvo ili nemate odgovarajuću podršku – kaže Ivana. – Još kao dete imala sam dve zahtevne hirurške intervencije koje su ubrzale moje odrastanje. Svesna da deca s invaliditetom ne mogu da ostvare pravo na ortopedska pomagala, niti na banjsku rehabilitaciju, uzela sam stvar u svoje ruke. Na osobe s invaliditetom ne treba gledati kao na osobe s problemom.

Kako se akcija odvijala do sada?

– Sedmog decembra slavimo godinu dana akcije u lazarevačkoj opštini. Do sada smo sakupili 306 kilograma čepova, a cena za kilogram je 30 dinara. Čepove šaljemo u topionice u Zrenjanin, gde se pretapaju u plastične kontejnere. Ostvarena sredstva ulažu se u nabavku ortopedskih pomagala za decu s invaliditetom.

Zašto je ova akcija važna za tvoju opštinu?

– Ekološki status ovog okruga doveden je u pitanje; živimo u zagađenoj sredini, udišemo zagađen vazduh. Ova akcija ujedno smanjuje zagađenje životne sredine i doprinosi kvalitetnijem životu dece s invaliditetom.

Koga ste sve podržali do sada?

– Do sada smo podržali jednog dečaka iz Lazarevca koji ima oštećenje vida i cerebralnu paralizu. Sakupljanjem čepova dobio je stolicu za kupanje. Podržali smo još jednog dečaka sa cerebralnom paralizom koji živi u Kraljevu. To su dve uspešne priče.

To znači da su se građani rado odazvali na inicijativu?

– Odziv sugrađana je zadovoljavajući. Mada moram reći da, dok neko ne proživi određenu situaciju, nema realan doživljaj o tome, a samim tim ni dovoljno empatije. – Nisam osoba s invaliditetom i ne zanima me to pitanje – neki ljudi razmišljaju na taj način. Ali mahom postoji doza razumevanja i želja za uključivanjem.

Šta je potrebno da se akcija održi i da bude još uspešnija u tvom mestu?

– Imam zaista veliku želju da ova akcija opstane. Pre svega treba motivisati ljude da steknu tu naviku da odvajaju čepove. Verujem da je medijska podrška ključna u celoj priči. Do sada sam imala nekoliko medijskih gostovanja, a najviše se promovišemo putem društvenih medija. Volonteri su uvek potrebni i dobrodošli, a kod nas kultura volontiranja nije na zavidnom nivou. U Lazarevcu nema organizacija niti udruženja za podršku osobama s invaliditetom, tako da treba generalno raditi na podizanju svesti o svim našim pitanjima.

Dugoročni cilj koji želiš da ostvariš ovom akcijom?

– Da se na osobe s invaliditetom više ne gleda kao da smo neka čuda. Svako može da ima iskustvo invaliditeta, a podjednaka prava treba da ostvarujemo svi.

Šta svako od nas dobija učešćem u ovoj akciji?

– Zdravu sredinu. Jednostavno, uključivanje u ovu akciju čini da se osećamo dobro.

Informacije o lokacijama na kojima se mogu ostaviti čepovi na teritoriji opštine Lazarevac i načinima uključivanja u ovu akciju pronađite na fejsbuk stranici Cep za hendikep Veliki Crljeni – Ivana Spasojevic.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response