Nasilje nad ženama s invaliditetom: zloupotreba moći

Posted on by Redakcija

Žene s invaliditetom su pod dvaput većim rizikom od nasilja u porodici i teže pronalaze  podršku i izlaz.

Često se onesvešćujem, što se pogoršavalo zbog konstantnog pritiska i činjenice da me je moj bivši primoravao da mnogo radim po kući… Onesvestila bih se i pala na pod, a on bi vikao kako sam glupa. – Debra (31)

Debra je upoznala svog bivšeg muža onlajn, kada je imala 17, dve godine nakon što joj je dijagnostikovano neurološko stanje. Osećala se kao frik u to vreme, svesna da će je upotreba kolica udaljiti od prijatelja koji nastavljaju sa svojim životima, daleko od bolesti. Deset meseci nakon što su se upoznali, Debra se preselila kod njega. Zlostavljao ju je narednih deset i po godina.

Prema istraživanjima Women’s Aid-a, jedna od četiri žene ima iskustvo nasilja u porodici. Kada su u pitanju žene s invaliditetom, cifra se udvostručava. Skoro svaka druga žena s invaliditetom doživi neki oblik nasilja od strane partnera, porodice ili negovatelja.

Neka od iskustava žena s invaliditetom odgovaraju tradicionalnim definicijama nasilja u porodici. Neka ne. Za ženu s invaliditetom nasilje ima jedinstvene i kompleksne forme koje su često povezane sa invalidnošću, u rasponu od uskraćivanja lekova ili asistencije do fizičkih napada.

Invaliditet može postati okosnica zloupotrebe – kaže dr Džeki Baron iz Women’s Aid-a.  – Čuli smo za slučajeve gde su ženi izmaknuta kolica u trenutku kada je htela da sedne ili da je njen slušni aparat bačen na drugi kraj sobe, kako bi joj se onemogućila komunikacija.

Kao i u drugim nasilnim odnosima, i ovde postoji uznemirujuća lakoća preuzimanja moći i kontrole – uz dodatne mogućnosti. Nasilnik ne samo da je u fizičkoj prednosti, nego je to vrlo često osoba na koju se žena oslanja u situacijama svakodnevne nege.

Pomoć koja je Debri bila potrebna od strane muža rutinski je povučena.

To što sam zavisila od njega konstantno je koristio protiv mene. Kada sam bila toliko bolesna da nisam mogla ništa da uradim za sebe, pretio je da mi neće pripremiti hranu – i nekada to stvarno ne bi uradio.

Ostavljao je različite predmete na sedištu ispod tuša i odbijao je da joj pomaže u ličnoj higijeni, a onda bi se žalio na njeno stanje.

Ponižavanje i omalovažavanje često su deo zlostavljanja – kaže dr Baron – što neminovno pojačava nedostatak samopouzdanja.

Debru je njen muž opisivao kao psihičkog vampira čije potrebe mu isisavaju svu energiju.

Govorio je da ne uznemiravam samo njega, nego i sve druge ljude – seća se Debra. – Takve lekcije držao mi je pred prijateljima i porodicom.

Kada vam mnogo puta ponove koliki ste teret i kada znate da zbog invaliditeta imate dodatne potrebe, to znatno otežava izlazak iz nasilne veze. Debri je muž često pretio da će je napustiti ili izbaciti iz kuće.

Užasavala me je pomisao na to šta će sa mnom biti posle. Zaista nisam videla da imam neku drugu opciju.

Ženama s invaliditetom otežan je izlazak iz situacije nasilja, kao i traženje podrške. Napuštanje nasilnika ujedno može da znači odlazak iz kuće koja je prilagođena njenim potrebama ili odlazak u rezidencijalnu ustanovu.

Debra je napustila svog muža 2010. godine. Uspela je da se dogovori da ostane kod prijatelja, ali je morala da se vrati. Pošto nije mogla da koristi javni prevoz, nije bilo načina da stigne do novog stana. U jednom trenutku, to je značilo da bi je njen bivši prevezao.

– Iskrena da budem, sumnjala sam da ću ikada stići tamo. Užasava me pomisao na to – kako sam uopšte mogla da zamislim da je to bezbedna opcija. Ali nisam mogla da vozim, niti da putujem vozom.

Dodatne poteškoće za žene s invaliditetom prilično su uznemirujuće, jer je ovim ženama teže da progovore o svojim iskustvima. Pretpostavka da je za ženu s invaliditetom uobičajeno da uz sebe ima nekoga kada, na primer, posećuje lekara, smanjuje šanse za privatnost i progovaranje o nasilju.

Koliko se ženama veruje – prepreka je za sve žene u situacijama nasilja, a pogotovo za žene s invaliditetom. Često se može čuti: – On je tako dobar čovek! U slučaju žene s invaliditetom, to se dodatno naglašava: – Taj čovek brine o njoj. Žrtvuje svoj život… Manja je verovatnoća da će se verovati ženi.

Gotovo za polovinu žena s invaliditetom, nasilje je realnost.

 

IZVOR: theguardian.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response