Frizerski salon na farmi olakšava šišanje deci s autizmom

Posted on by Redakcija

Petogodišnju Saju Luna-Triplet užasavao je odlazak kod frizera. Žamor u frizerskom salonu, glasovi i zvuk makaza preplavljujući su za decu s autizmom.

Frizerka Keli Mucio našla je rešenje: napravila je berbersku stolicu od sedla i plasta sena i postavila je na farmi s pogledom na koze, piliće, nojeve i ovce. Rezultat: zabava za decu i olakšanje za roditelje.

Nisam ekspertkinja za autizam – kaže Keli – ali znam da je deci iz spektra potrebno nešto jedinstveno da bi se osećali sigurnim.

Njen kreativni i saosećajni gest imao je velikog uticaja. Mark Luna-Triplet kaže da spokoj farme i životinje koje odvraćaju pažnju čine šišanje brzim i bezbolnim iskustvom. Saja više ne vrišti dok je šišaju, što je obično radila u svakom frizerskom salonu.

Keli punih 37 godina radi kao frizerka, a sa friziranjem na farmi počela je proletos, nakon što se upoznala sa izazovima s kojima se suočavaju deca poput Saje.

Motivisana je i ličnim iskustvom. Keli ima dvadesetjednogodišnju ćerku koja je gluva i ima rascep usne i nepca. Keli se seća njenog detinjstva: mnogobrojnih sastanaka sa lekarima i učiteljima, pogleda i bezobzirnih komentara na ulici. Na njenoj farmi deca i roditelji su zaštićeni od svega toga.

Nije to samo mesto za decu, nego i za roditelje – kaže Amber, majka šestogodišnje Mendi, devojčice sa autizmom.

Nakon što su videli koliko je Mendi prestravljena u lekarskim i zubarskim ordinacijama, nisu smeli da je odvedu kod frizera. Dali su šansu šišanju na farmi i iskustvo je bilo daleko od zastrašujućeg.

Mendi je jedna od sedmoro dece koja od proleća dolaze na farmu na šišanje.

Sajina majka, Maria Luna Triplet kaže da se cela porodica oseća dobrodošlom na farmi, što im mnogo znači.

Smireni smo, jer znamo da Saji neće biti neprijatno i da nema razloga za paniku.

Saja je zadovoljna i frizurom. Kada su je pitali kako joj se dopada, odgovorila je: – Divno.

IZVOR: https://www.disabilityscoop.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response