21 činjenica o Turetovom sindromu

Posted on by Redakcija

1. Prvi put Turetov sindrom spominje se krajem 15. veka u knjizi Veštičji čekić (Malleus Maleficarum) u kojoj je opisan sveštenik za čije tikove se veruje da su posledica zaposednutosti đavolom. Prvi slučaj Turetovog sindroma zabeležen je 1825. kod jedne francuske plemkinje.

2. Jedno od desetoro dece ima neki oblik Turetovog sindroma.

3. Manje od 10% osoba sa Turetovim sindromom psuje (nekontrolisano psovanje naziva se koprolalija).

4. Turetov sindrom je neurološko stanje koje je prvi opisao francuski neurolog Žil de la Turet, angažovan u jednoj bolnici da definiše bolest različitu od histerije i drhtavice.

5. Turetov sindrom prouzrokuje tikove: iznenadne trzaje, ponavljajuće pokrete ili zvuke koje osoba ne može da kontroliše.

6. Ne postoje dve osobe sa Turetovim sindromom koje imaju iste tikove.

7. Više od 79% ljudi sa Turetovim sindromom ujedno ima neki od poremećaja pažnje, poremećaj senzorne integracije, anksioznost, disgrafiju i slično.

8. Postoje dve vrste tikova: motorički i vokalni. Motorički tikovi su pokreti tela (treptanje, trzanje, sleganje ramenima, pokreti udova). Vokalni tikovi su zvuci koje osoba pravi (pročišćavanje grla, njuškanje, nasumične reči).

9. Tikovi mogu biti jednostavni ili kompleksni. Jednostavni aktiviraju nekoliko telesnih delova, a kompleksni više i odvijaju se po ustaljenom obrascu (istovremeno pomeranje glave i ruku, na kraju skok).

10. Tikovi dolaze i prolaze, smanjuju se i intenziviraju, menjaju se tokom života. Tikovi koje neko ima u detinjstvu biće drugačiji u pubertetu.

11. Tikovi obično počinju u dobu između pete i desete godine. Prvi tikovi obično su motorički.

12. Tikovi se pogoršavaju u periodima stresa i uzbuđenja. Smanjuju se kada je osoba smirena i fokusirana ne neku aktivnost.

13. Iako se simptomi menjaju, pojavljuju se ili nestaju, stanje je hronično.

14. Turetov sindrom je tri do četiri puta učestaliji kod muškaraca nego kod žena.

15. Ne postoji lek za Turetov sindrom.

16. Zabluda je da je kontrolisanje tikova stvar vežbe. Osobe sa Turetom mogu s vremena na vreme suzbiti tikove, ali će morati da ih oslobode. Često suzdržavanje stvara tenziju i iscrpljenost.

17. Osobe sa Turetovim sindromom opisuju to kao potrebu da se kine ili kao svrab. Oseća se porast napetosti, pritiska ili energije. Tik otpušta tu napetost.

18. Veruje se da je Turetov sindrom rezultat nefunkcionalnog talamusa, bazalnih ganglija i frontalnog i prefrontalnog korteksa.

19. Turetov sindrom nema uticaja na inteligenciju. Zapravo je većina dece sa Turetovim sindromom natprosečno inteligentna.

20. Znanje, obrazovanje i razumevanje cele zajendnice su ključni za tretiranje Turetovog sindroma.

21. Deca koja se trude da suzbiju tikove u školi teško mogu da se koncentrišu na nastavu.

IZVORI:

 

About the Author

Redakcija:

Leave A Response