REKORDERKA TANI GREJ-TOMPSON

Posted on by Redakcija

Tani Grej-Tompson jedna je od najuspešnijih britanskih atletičarki sa invaliditetom, rođena sa spinom bifida. Pravo ime joj je Davina, a nadimak po kome je poznata dala joj je njena dve godine starija sestra. Kada su njenim roditeljima saopštili dijagnozu, prvo što je njena majka pitala lekare bilo je: – Dobro, a hoće ona ikada moći da ima decu?Da, pretpostavljam da hoće. – Onda ok. U početku je puzala i hodala kao sve bebe, a kolica je počela da koristi u sedmoj godini.

Tata mi je bio arhitekta i vrlo dobro je znao koliko je svet nepristupačan, jer je i sam doprinosio njegovoj izgradnji. Dok sam odrastala, bilo je veoma malo liftova i spuštenih ivičnjaka, pa sam morala da naučim kako da ih preskačem.  Ako sam htela da izlazim sa svojim prijateljima, morala sam da naučim kako da se penjem uz stepenice i da vučem kolica. Trebalo je da budem u formi, što je rezultat sporta, a postepeno sam uvidela da sam prilično takmičarski nastrojena osoba. Želela sam u svemu da se trkam i da pobeđujem sestru, pa su mislili da će me sport smiriti…i izmoriti.

Nakon što se oprobala u nekoliko sportskih disciplina, a sa trinaest godina je shvatila da želi da bude trkačica u sportskim kolicima.

U to vreme bilo je vrlo malo sportova za osobe sa invaliditetom i ljudi sa invaliditetom bili su isključeni iz društva uopšte. Sećam se kako sam početkom osamdesetih gledala Londonski maraton, u okviru koga se održavala trka kolicima. Rekla sam mami: – To ću da radim jednog dana! – Aha, kako da ne, nemoj da me brukaš – roditelji su nekada malodušni.  Ali znala sam da je to sport za mene!

https://www.youtube.com/watch?v=4qTf_NNu2nI

Na prvoj Paraolimpijadi je učestvovala 1988. u Seulu, gde je osvojima bronzu na 400 metara. Četiri godine kasnije pobedila je na maratonu u Londonu, što je bila prva od šest pobeda u njenoj karijeri. Na paraolimpijskim igrama u Barseloni osvojila je četiri zlata (na 100, 200, 400 i 800 metara) i srebro u disciplini 4 x 100 metara. Na Paraolimpijadi u Atlanti osvojila je zlato i tri srebra. U Sidneju je obnovila uspeh od četiri zlatne medalje, a na svom poslednjem takmičenju u Atini osvojila je dva zlata. Ukupni skor: 11 zlatnih paraolimpijskih pobeda.

Tokom svoje karijere oborila je 30 svetskih rekorda.
Još uvek je aktivna u svetu sporta, a bavi se i motivacionim govorništvom. Majka je petnaestogodišnje devojčice.

– Pre bih nešto radila na četiri točka nego na dve noge.

http://www.tanni.co.uk/
https://www.theguardian.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response