INVALIDNOST U SREDNJOVEKOVNOJ ENGLESKOJ

Posted on by Redakcija

Osobe obolele od lepre, osobe koje ne govore, osobe oštećenog vida ili sluha, osobe sa mentalnim ili fizičkim invaliditetom… bile su vidljive u svakodnevnom životu srednjovekovne Engleske. Ljudi su se rađali sa invaliditetom ili su ga sticali usled bolesti (lepre) i teškog rada.

Odnos prema osobama s invaliditetom bio je mešovit i obeležen religijskim uticajima. Poznato je da su osobe s invaliditetom pravile hodočašća, da su pešačile do svetih mesta u potrazi za olakšanjem ili izlečenjem. S jedne strane, invaliditet se smatrao kaznom za greh ili, pak, rezultatom rađanja pod neprijateljskim uticajem planete Saturn. Drugi su verovali da su osobe sa invaliditetom bliže bogu, jer prolaze kroz patnju čistilišta na zemlji, pa će nakon smrti brže biti u raju.

U to vreme nije bilo državnih odredbi niti zakona o pitanjima osoba s invaliditetom. Mahom su osobe s invaliditetom živele i radile u sopstvenim zajednicama, uz podršku porodice i prijatelja. Ako nisu mogli da rade, izdržavalo ih zajednica, ili su bili prinuđeni da prose. Prvenstveno su o njima vodili računa monasi i časne sestre koje su pružali utočište doseljenicima i strancima, iz hrišćanske dužnosti.

Zbrinjavanje obolelih i osoba s invaliditetom zasnivalo se na crkvenim učenjima. U to vreme pridržavali su se takozvanih 7 udobnih radnji, koje su podrazumevale obezbeđivanje hrane, odeće i stanovanja za siromašne, posećivanje zatvorenika ili obolelih, davanje vode žednima i pogreb. Sedam duhovnih radnji uključivalo je savetovanje i utehu bolesnih.

U tom period pičinje da se izgrađuje nacionalna mreža bolnica unutar religijskih objekata (ili u njihovoj blizini). Nastaju specijalizovane bolnice za lepru, za slepe i za osobe sa fizičkim invaliditetom. Prva mentalna institucija, kasnije poznata kao Bedlam, prvobitno je bila Betlehemska bolnica grada Londona. Istovremeno su osnivani domovi za zbrinjavanje osoba s invaliditetom i starih. Iako je sačuvan veoma mali broj srednjovekovnih građevina izgrađenih u te svrhe, na njihovim temeljima razvija se moderni system, institucionalizacija i milosrdni / medicinski pristup osobama s invaliditetom.

IZVORhttps://historicengland.org.uk

About the Author

Redakcija:

Leave A Response