SEKSUALNE SEANSE JEDNOG PESNIKA

Posted on by Redakcija

Postoje dva mita o osobama s invaliditetom: jedan je da ne možemo ništa, a drugi da možemo sve. Istina je da smo samo ljudi.

Mark O’Brajen (31. jul 1949 – 4. jul 1999) bio je novinar i pesnik koji zastupa prava osoba s invaliditetom. Imao je tri funkcionalna mišića u celom telu: u desnom stopalu, vratu i vilici. Kao šestogodišnji dečak dobio je polio i zbog posledica dečje paralize najveći deo vremena živeo je u takozvanim gvozdenim plućima koja su mu omogućavala disanje.

Nakon diplomiranja na Berkliju postao je poznati pisac i pesnik.  Osnovao je malu izdavačku kuću koja je podržavala stvaralaštvo osoba s invaliditetom. Markova  životna priča inspirisala je dokumentarac Časovi disanja (Breathing Lessons), film iz 1996. nagrađen Oskarom.

Breathing Lessons from Jessica Yu on Vimeo.

U trideset osmoj godini Mark je odlučio da ne umre bez seksualnog iskustva. Da bi to ostvario, potražio je usluge seksualnog surogata i tako je upoznao Šeril Koen Grin sa kojom je ostvario dugoročno prijateljstvo.

– Bio sam ljut na sve žene, jer se nisu zaljubljivale u mene.

Iskustvo seksualnih sesija sa Šeril Mark je opisao i objavio u jednom literarnom magazinu, a na osnovu tog članka kasnije je snimljen film Seanse (The Sessions).

Šeril Grin danas ima 69 godina i još uvek se bavi svojom profesijom. Kaže da je Mark bio najhrabrija duša koju je ikada srela. Borba da se preživi jeste tema ovog filma, ali zapravo preovladava borba da se povežemo, prikazana bez primesa sažaljivog klišea.

Tokom seksualnih sesija sa Šeril Mark je po prvi put video i doživeo sopstveno telo.

– Iznenadilo me je da izgledam tako normalno, da nisam ona iskrivljena mrtvačka figura kakvom sam se uvek zamišljao.

Njihov prvi susret bio je zastrašujući i za Šeril: – Bila sam preplašena. On je bio veoma krhak. Kada sam mu skinula košulju, vikao je jer ga je to bolelo.

Upuštanje u seksualnu aktivnost za Marka je bio dokaz da je zaista živ.

– Nije bilo tako sjajno kako sam mislio da će biti, ali ležati go sa ženom koja mi je naklonjena bila je najbolja zabava koju sam imao.

Mark je umro u četrdeset devetoj godini, od komplikacija nastalih usled bronihitisa. Bio je strastven po pitanju Šekspira, bejzbola i religije.

– Ako postoji bog, on mora da ima zločest smisao za humor.

IZVOR: The  Sessions Tells Story of Late Berkeley Writer Mark Obrien

Priredila: Marijana Čanak

About the Author

Redakcija:

Leave A Response