Prilagođenost liftova osobama sa invaliditetom na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

Posted on by Redakcija

Dobro je što na fakultetu postoje dva lifta, pa se uvek snađem – ističe studentkinja Jasna Krsmanović.

Povodom nove studijske godine proverila sam stanje liftova na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.  Filozofski fakultet je građen sedamdesetih godina prošlog veka. U sadašnjoj zgradi liftovi su počeli sa radom 1979. godine. Popričali smo sa šefom održavanja liftova Miladinom Trifkovićem

–  Filozofski fakultet poseduje tri lifta: dva putnička, nosivosti do 450 kg, i jedan teretni nosivosti 750 kg – kaže šef za održavanja liftova Mildin Trifković. Dodaje još da se liftovi redovno održavaju, savakog meseca se servisiraju, a ovlašćene ustanove vrše  tehničku kontrolu svih liftova.

Ovaj fakultet pohađaju i osobe sa invaliditetom, koje uvek koriste liftove. Studenkinja Jasna Krsmanović, koja je korisnica kolica i svakodnevno koristi lift, požalila mi se i ukazala mi na neke probleme koje ima prilikom upotrebe lifta.

Lift treba da bude malo širi kako bih mogla lepo da uđem kolicima. Nekad moram da skinem papučice na kolicima da bih ušla u lift – navodi studentkinja Krsmanović. Kaže još da joj uvek treba pomoć oko otvaranja vrata i da ne može sama da se okrene u liftu, jer je mali.

Liftovi su stari koliko i fakultet. O njihovim izmenama i mogućoj modernizaciji pričao je Miladin Trifković.

Za sada nismo imali većih problema u njihovoj ekploataciji. Svi liftovi su upotrebljivi za osobe sa invaliditetom – navodi Trifković. O modernizaciji liftova kaže da se za sada odnosila samo na sistem bezbednog korišćenja uređaja za vertikalni prevoz putnika na elektromotorni pogon.

Trenutni problem je što lift neće da se popne na prvi sprat, nego moram da stisnem dugme za drugi ili treći sprat, pa da se onda spustim na prvi – kaže Jasna Krsmanović. Dodaje još da je dobro što na fakultetu postoje dva lifta, pa može da se snađe.

Nadamo se da će gospodin Miladin ispuniti obećanje i da će se Jasni i ostalim osobama sa invaliditetom olakšati upotreba lifta.

Autorka: Zorana Avdić

About the Author

Redakcija:

Leave A Response