INVALIDITET KAO DEO KOSTIMA U FILMU BLAJND

Posted on by Redakcija

Jedna od vodećih organizacija koja zastupa prava osoba s invaliditetom, The Ruderman Family Foundation, istupila je protiv filma Blajnd, u kome Alek Boldvin glumi osobu oštećenog vida. Blajnd je romansa sa elementima trilera. Boldvin glumi romanopisca koga saobraćajna nezgoda ostavlja bez supruge i bez vida. Ponovo otkriva strast za životom i pisanjem kada se upusti u aferu sa udatom ženom (Demi Mur) čiji je suprug u zatvoru.

Predstavnici organizacija za prava osoba s invaliditetom vodeću karakteristiku ovog filma nazivaju krip-fejsom, aludirajući na blekfejs, trend iz 19. veka, kada je crnom pozorišnom šminkom izvođač transformisan u karikiran i stereotipan lik crnca. Do sada je blekfejs prevaziđen i smatra se simbolom rasističkih predrasuda. Invaliditet se, pak, upotrebljava kao maska ili kao deo kostima.

U 95% slučajeva u televizijskim serijama i filmovima glumci bez invaliditeta glume osobe s invaliditetom. Marli Matlin, verovatno najvidljivija i najpriznatija glumica sa invaliditetom, govorila je neophodnosti uključivanja glumaca sa invaliditetom u holivudsku scenu:

Nešto nije u redu sa ovom slikom. Kao industrija nerpestano govorimo o diverzitetu – i znamo da imamo problem. Ali, nažalost, kada počnemo da govorimo o diverzitetu, invalidnost prečesto izostane.

IZVOR: disabilityscoop.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response