EHO KROJAČKA RADIONICA: Male promene, veliki rezultati

Posted on by Marijana Čanak

Novi projekat Ekumenske humanitarne organizacije (EHO) iz Novog Sada je krojačka radionica koja je počela sa radom u maju mesecu, a čini osnovu socijalnog preduzeća u nastajanju. Od polovne garderobe koju doniraju, kako inostrani partneri, tako i sami sugrađani, nastaju originalne i jedinstvene modne kreacije.

Iz na naše radionice izlaze unikatni odevni predmeti za hrabre žene koje se izdvajaju specifičnim modnim stilom – kaže Marija Parnicki, koordinatorka ovog projekta i koordinatorka Dnevnog centra za osobe s invaliditetom.

Krojačka radionica je projekat koji zapošljava marginalizovane kategorije, pre svega osobe sa mentalnim i(li) fizičkim invaliditetom, osobe sa psihološkim smetnjama, kao i osobe čije je mentalno zdravlje pod rizikom, u cilju njihovog osnaživanja i osamostaljivanja. U timu su za sada tri krojačice i modni dizajner, koji pružaju stručnu podršku i savete za uspešan redizajn. Na  pomoćnim krojačkim operacijama (paranje, otklanjanje dugmića, priprema materijala) angažovani su korisnici Dnevnog centra za osobe s invaliditetom. Prostor Ekumenske humanitarne organizacije zahvaljujući ranijim projektima i aktivnostima već je opremljen profesionalnim šivaćim mašinama,  a sredstva za repro materijale, izradu veb prodavnice i plate obezbeđuju se preko Caritasa Srbije.

MP: – Projekat je na svojim počecima, a plan je da naredne godine krojačku radionicu  registrujemo kao socijalno preduzeće. Karakteristika socijalnih preduzeća je da se profit vraća u preduzeće, za otvaranje novih radnih mesta i razvoj proizvodnje, a kontinuirano se pruža podrška osobama marginalizovanih kategorija. U našem slučaju biće to jedan pravi modni salon koji će prvenstveno proizvoditi  originalne unikatne odevne predmete od polovne garderobe, ali će se baviti i uslužnim šivenjem po narudžbini. Zamisao je da se prodaja mahom odvija onlajn, a deo sredstava će se ulagati u Dnevni centar. Svi znamo da preduzeća teško opstaju u Srbiji i da je danas teško voditi biznis. Održivost i samoodrživost su upitne, ali uz dobar, kvalitetan i kontinuiran rad možemo to da očekujemo u narednom periodu od tri do pet godina.

Važan aspekt krojačke radionice je njena ekološka komponenta, pa se insistira na prirodnim materijalima. Iznošene stvari ne završavaju na deponijama, nego se recikliraju, redizajniraju, obrađuju i transformišu iz starog u novo; udahnjuje im se drugi život. Ponekad praktično ni iz čega nastaje nešto lepo i upotrebljivo.

MP: – Građani nam donose najrazličitije predmete: od jastučnice i stolnjaka, preko pantalona, sukanja i bluza, do modnih dodataka. Ne možemo da predvidimo šta će iz čega nastati – takav je tok transformacije. Sve zavisi od toga šta neko vidi u materijalu i koju od mnoštva mogućnosti bira da ga upotrebi. U ponudi imamo pačvork stolnjake i torbe koje nastaju od parčića i otpadaka iz drugih krojačkih radnji. Na neke odevne predmete dovoljno je prišiti samo poneki detalj ili napraviti malu izmenu da bi se dobio veliki efekat.

Prva serija unikatnih proizvoda za različit ukus biće predstavljena na promotivnoj izložbi zakazanoj za sredu, 9. avgust u 17 časova u prostorijama Ekumenske humanitarne organizacije.

MP: – Biće to svečano otvaranje na koje pozivamo sve naše partnere, organizacije osoba sa invaliditetom, donatore, poznanice i prijateljice, sve naše sugrađanke, kojima želimo da predstavimo kreacije krojačke radionice uz prigodan koktel. Izložba će biti i prodajnog karaktera.

Princip rada po kome je Ekumenska humanitarna organizacija prepoznatljiva je prožimanje, preplitanje i uzajamno dopunjavanje među projektima, te se od septembra, paralelno sa krojačkom radionicom, realizuje inkluzivni tromesečni kurs šivenja (za osobe sa i bez invaliditeta), na kome će polaznice/i steći ozbiljne krojačke veštine za samostalni angažman.  Dugoročno gledano, sve ove aktivnosti mogle bi da ukažu na put ka otvaranju modne industrije za osobe s invaliditetom i da se vremenom na našem tržištu pokrene plasman diverzivnih modnih linija (modeli za korisnice kolica, za žene s amputacijom ili za osobe koje žive s dijabetesom).

MP: – Za sada još uvek kreiramo modele za opštu populaciju, ali svakako da će ovim putem osobe sa invaliditetom lakše da ukažu na sopstvene modne potrebe. Proizvode koji nastanu tokom naša dva projekta predstavićemo zajedno, na prednovogodišnjoj modnoj reviji koja će najverovatnije biti zakazana za 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom.

U krojačkoj radionici je svoj angažman pronašla i Sonja Simeonović, poznata po modnoj liniji unikatnih i ručno izrađenih šešira:

– Sve je krenulo od mog volontiranja i angažovanja u Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji: od tkanja, preko izrade nakita, do pletenja prstima. Ipak, trebalo mi je nešto što niko pored mene ne radi – tako sam došla do šešira. Na ovom projektu asistiram pri administrativnim poslovima (jer sam diplomirana ekonomistkinja), a ujedno dajem kreativne ideje i sugestije za redizajn. Modeli koje ovde pravimo odgovaraju smelim ženama sa jasno definisanim modnim stilom. Naše  kreacije ističu različitost, nekomercijalne su i protive se robovanju trendovima.

Sonja planira da pohađa septembarski krojački kurs i da vremenom, uz angažovanje na EHO projektima, pokrene sopstvenu kreativnu radionicu. Tokom  organizacije prve prodajne izložbe krojačke radionice, paralelno priprema novu reviju šešira, zakazanu za 5. avgust u Izbi.

SS: – Veoma je malo osoba s invaliditetom u modnoj industriji.  Iskrena da budem, ne znam nikoga osim sebe! Volim različitost. Među manekenkama na mojoj reviji šešira svakako će biti angažovane i žene s invaliditetom.

Lepota počinje kada odlučite da budete ono što jeste. (Koko Šanel)

U to ime, ako vam je potrebna inspiracija, posetite najavljene modne događaje u avgustu i otkrijte sopstveni stil. Svi zainteresovani pozvani su da doniraju polovnu odeću krojačkoj radionici, mestu na kojoj stara odeća dobija neočekivano dobar izgled i novu svrhu.

Fotografije: Milica Brkić

About the Author

1 Comment so far. Feel free to join this conversation.