MODNA KOLEKCIJA ZA ŽENE SA DIJABETESOM

Posted on by Redakcija

Natali Balman (Natalie Balmain) iz Mančestera u dvadestoj je dobila dijagnozu dijabetesa tipa 1, što je značilo da nakon svakog obroka i pića mora da primi insulin. Odlazak u bar ili restoran postali su problematični.

– Počela sam da razmišljam: kako da iz loše situacije napravim nešto dobro?

Nije bilo prijatno odlaziti u javni toalet u klubu ili restoranu, skidati svu tu odeću i dati sebi dozu insulina. Stanje u kome se našla otkrilo joj je nedostatak na tržištu i Natali je počela da dizajnira odeću sa strateški postavljenim cibzarima, otvorima i skrivenim džepovima, za žene koje same sebi daju injekcije ili nose medicinske uređaje.

Deo prihoda od njene prve kolekcije donira se za istraživanja dijabetesa.

Moda je oduvek bila važna za Natali. Od malena je prekrajala odeću, a pre dijagnoze bavila se manekenstvom. Potiče iz porodice muzičara i svira saksofon, ali nije htela da produži utvrđenom stazom, nego se okrenula modnom dizajnu.

– Kada sam bila mala, ujak mi je govorio: Dok god nikoga ne povređuješ, radi šta god želiš! Ne moraš nikome da se povinuješ, niti ikoga da pratiš. Nađi nešto što voliš i radi to.

To je i učinila. Cilj njene modne kolekcije je da pomogne ženama da upravljaju svojim zdravstvenim stanjima i da doprinese njihovom samopouzdanju.

– Mislim da moda nikada zapravo nije uzimala zdravlje u obzir.

Činjenica da Natali dnevno daje sebi šest ili sedam injekcija, umanjivala je svaki njen pokušaj da se oseća lepom i ženstvenom, bez obzira na sve napore uložene u odeću i šminku. Mnoge žene koje žive sa dijabetesom stide se te dijagnoze i kriju svoje stanje strahujući od osude okoline. Vodeća predrasuda o dijabetesu je: – Sama si to izazvala, jer jedeš previše šećera! – što je daleko od istine.

Žene koje su probale novu modnu kolekciju tvrde da im donosi neprocenjiv osećaj slobode.

– Važno je olakšati život i usredsrediti se na brigu o sebi.

Izvori:

12 Questions for Manchester Bees: Natalie Balmain, Director, Type 1 Clothing Ltd

www.bbc.com

 

About the Author

Redakcija:

Leave A Response