KOLICA NA VREMENSKOJ LINIJI: Od kotrljajuće stolice do mentalnog upravljanja mašinom

Posted on by Redakcija

Diskutabilno je šta se može smatrati prvim kolicima, ali treba imati na umu da su kolica nastala kombinacijom dva najstarija izuma čovečanstva: točka i stolice (4000 godina p.n.e). Kolica kakva danas poznajemo imaju mnoštvo preteča i tokom duge istorije izrađivana su od različitih materijala (drveta, trske, raznih vrsta metala, karbonskih vlakana).

Prva zabeleška o kombinovanju točka sa delom nameštaja nađena je na grčkoj vazi na kojoj je prikazan dečji krevet sa točkićima (530 god. p.n.e).

Najstariji prikaz stolice na točkovima pronađen je u Kini (1300 god. p.n.e). U trećem veku u Kini su za prenos bolesnih do Fontane mladosti korišćena kolica sa jednim točkom.

Grčki i rimski lekari često su obolelima propisivali terapiju boravka na svežem vazduhu i uključivanje u poljske radove, u skladu sa mogućnostima pacijenta. Za njihov transport korišćene su nosiljke ili stolice na točkove.

Za španskog kralja Filipa II izrađena je posebna kotrljajuća stolica sa osloncem za noge (1595). Pronalazač je nepoznat, a kolica su imala funkciju prenosivog trona.

Prva samohodna kolica osmislio je Stiven Farfler, mladi sajdžija sa paraplegijom (1655). Ovaj model više nalikuje na ručni bicikl nego na kolica u današnjem smislu.

Džon Doson iz engleskog grada Bat patentirao je kolica na tri točka (1783). Model je nazvan Bat i bio je široko zastupljen na tržištu 18. i 19. veka. U Atlantik Sitiju su ove kotrljajuće stolice iznajmljivane turistima sa invaliditetom, kako bi mogli da uživaju u razgledanju grada. Ideja se ubrzo dopala turistima bez invaliditeta, koji su počeli da iznajmljuju dekorativne stolice iz želje za dekadentnim tretmanom.

Sve šira upotreba automobila uvodila je nove promene. Herbert A. Everest i HC Dženings iz Los Anđelesa osmislili su prva kolica na sklapajne, koja su mogla da se spakuju u automobil (1933). Samjuel Djuk iz Čikaga (nezavisno od prethodnog modela) napravio je još jedan tip kolica na sklapanje (1934).

Prva električna kolica izumeo je Džordž Klajn iz Kanade, radeći na projektu koji je nakon II svetskog rata imao za cilj da unapredi životne uslove ratnih veterana. Masovna proizvodnja pokrenuta je u kompaniji Everest i Dženings (1956).

Džon Donohju i Brejngejt osmislili su kolica nove tehnologije koja samostalno mogu da pokreću korisnici sa minimalnom pokretljivošću. Brejngejt je uređaj koji se ugrađuje u mozak korisnika i povezan je za kompjuter putem koga korisnik može slati mentalne komande kolicima i drugim mašinama.

Izvori:

About the Author

Redakcija:

Leave A Response