5 ZVEZDA SA ASPERGEROVIM SINDROMOM

Posted on by Redakcija

Za osobe s Aspergerovim sindromom najčešće se kaže da im nedostaju socijalne veštine, sposobnost slušanja, razumevanje davanja i primanja… Lekari, psiholozi, obrazovni kadar i roditelji mahom su neinformisani o visokofunkcionalnom autizmu. Činjenica je da su mnogi Aspergerovci uneli pozitivne uticaje u kulturu, umetnost, nauku i društvo uopšte…

Džeri Njuport (1948), autor i govornik o Aspergerovom sindromu na osnovu čijeg života je snimljen film Mocart i kit. Poseduje izuzetne matematičke sposobnosti. Oženjen je glumicom iz Zvezdanih staza, Meri Luiz Majnel, koja takođe ima Aspergerov sindrom. Zajedno su objavili knjige Autizam-Asperger i seksualnost: Pubertet i nakon njega i Mocart i kit: Aspergerovska ljubavna priča.

Džon Elder Robison (1957), autor knjige Pogledaj me u oči, u kojoj obrađuje svoj život sa Aspergerom bez zvanične dijagnoze. Izgradio je nekoliko karijera, a najbolje je poznat kao inženjer zvuka koji je napravio gitaru sa specijalnim efektima za grupu KISS. Dijagnozu Aspergerovog sindroma dao je samom sebi u četrdesetim godinama života.

Gari Njuman (1958), engleski tekstopisac, pevač i muzičar, jedan od pionira elektronske muzike. Dijagnozu je dobio od svoje žene, a nakon istraživanja i nekoliko onlajn testova, sam se identifikovao kao Aspergerovac.

– Učtiva konverzacija nikada mi nije bila jača strana. Godinama nisam mogao da razumem zašto ljudi misle da sam arogantan, ali sada sve ima više smisla.

Satoši Tadžiri (1965), japanski kreator video igrica i tvorac Pokemona. Kao dečak skupljao je insekte i to je hobi koji će inspirisati njegova Džepna čudovišta. Druga deca zvala su ga Doktor Buba.

Daril Hana (1960), američka glumica. Za filmove se interesovala od ranog detinjstva, delimično zbog problema sa nesanicom. Svrstana je u 100 najseksipilnijih zvezda u filmskoj istoriji.

– Bila sam pomalo čudna, neverovatno introvertna i povučena kada sam bila mlada. Visoka, mršava kao grana, izgledala sam ekscentrično i nisam bila naročito komunikativna. Dolazila bih kući iz škole i plakala dok ne zaspim. Nigde nisam mogla da se uklopim.

 

Izvori:

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_Newport
  • https://en.wikipedia.org/wiki/John_Elder_Robison
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Numan
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Satoshi_Tajiri
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Daryl_Hannah
  • http://www.nowtolove.com.au/celebrity/celeb-news/daryl-hannah-my-battle-with-autism-9323

 

About the Author

Redakcija:

Leave A Response