Ako ne možeš da ustaneš, možeš da se istakneš

Posted on by Redakcija

U Evropi je 10 miliona korisnika kolica. A kolica ne menjaju izgled u poslednjih 100 godina.  Za one koji ih koriste, kolica imaju vizualni, praktični i psihološki aspekt. U osnovi, kolica su izvor slobode; a ipak se retko doživljavaju kao simbol nezavisnosti. Prodaju se kao medicinski uređaj, u drugima izazivaju sažaljive emocije i obeležena su negativnom konotacijom. Dve sestre postavile su izazov svemu tome – bez izvinjenja.

Od frustracije do ideje

Sestre iz Irske, Izi i Alvia oduvek su najbolje prijateljice. Izi je rođena sa spinom bifida. Dok je odrastala, frustriralo ju je zašto je tako malo mogućnosti za izbor kolica.

Alvia je uvek bila sklona umetnosti i dizajnu. Na završnoj godini koledža sprovela je projekat posvećen unapređenju života osoba koje žive sa hroničnim zdravstvenim stanjima. Stilizovala je kolica svoje sestre i projekat je nazvala po njoj: Izzy Wheels.

Ako ne možeš da ustaneš, možeš da se istakneš.

Izi, kao korisnica kolica,  lako može da utvrdi šta je ono što je potrebno da bi se kolica unapredila. Alvia je dizajnerka koja je uspela da odgovori na te potrebe uz dodatak kreativnosti.

Nije lako uklopiti kolica sa odevnom kombinacijom. Novi stilizovani točkovi omogućuju da se kolica kombinuju sa različitim odevnim stilovima. Za Izi je to veoma osnažujuće:

– Stilizovani točkovi su mi važni jer privlače pozitivnu pažnju na mene i na moja kolica. Prolaznici me više ne gledaju kao jadnu nesrećnu devojku u kolicima. Sada sam devojka od stila, sa kul točkovima koji zaista odražavaju moju vezu sa kolicima. Kolica mi pomažu, ona nisu smetnja; sada nisu smetnja ni mojim modnim opredeljenjima.

Ideja da kolica mogu da budu modni izbor (ili da korisnik kolica uopšte može biti moderan i imati stila) – osvežavajući je napad na konvencionalno razmišljanje i pametna poslovna mogućnost.

Kolica su  modna izjava. Način samoizražavanja.

Sestre su i dalje na misiji koja treba da razbije stigmu povezanu sa upotrebom kolica. Dokazale su svetu da kolica mogu biti umetničko delo. Osnovale su kompaniju i sada sarađuju sa drugim dizajnerima i ilustratorima koji kreiraju moderne i diverzivne modele zamenjivih dodataka za točkove. Prihod od saradnje donira se u humanitarne svrhe.

Priredila: Marijana Čanak

Izvori:

About the Author

Redakcija:

Leave A Response