NOELIA GARELLA: PRVA VASPITAČICA SA DAUNOVIM SINDROMOM U ARGENTINI

Posted on by Redakcija

Kada je Noelia Garella bila devojčica, uskraćeno joj je pravo na pohađanje predškolske ustanove. Nazvali su je čudovištem.

Noelia sada ima 32 godine i grupu dvogodišnje i trogodišnje dece sa kojom radi u argentinskom zabavištu Jermonito u gradu Kordoba. Jedna je od svega nekoliko osoba sa Daunovim sindromom koje su zaposlene u obrazovnom sistemu. U Argentini prva i jedina – za sada.

Školstvo se suočilo sa tabuom: može li osoba sa kognitivnim invaliditetom da bude zadužena za nastavu?

Kada je Noelia konkurisala za posao, deca su je zadubljeno slušala dok im je čitala priču i ujedno oponašala ajkulu pokazujući zube.

– Učim ih da čitaju i slušaju, jer je važno da ljudi u društvu slušaju jedni druge – objašnjava – Noelia.

Njena posvećenost donela joj je posao koji je toliko želela, uprkos osporavanjima sa kojima je morala da se suoči. Neki su smatrali da Noelia ne može da podučava decu zbog svog stanja. U slučaj su se umešali drugi vaspitači, roditelji, pa i sam gradonačelnik, procenivši da nema razloga da Noelia ne drži nastavu ranog čitanja. Vremenom su promenili mišljenje i oni koji su bili protiv.

– Obožavam ovo. Oduvek sam htela da budem vaspitačica, jer toliko volim decu.

Njen poziv je snažan, a deci pruža ono što najviše cene u tom uzrastu: ljubav.

Optimizam i samopouzdanje su joj jača strana. Dobro se seća šta je direktorka dnevnog centra rekala njenim roditeljima kada su je doveli u predškolsko: Ne primamo čudovišta! Danas  tome može da se nasmeje:

Ta učiteljica je poput priče koju čitam deci. Ona je tužno čudovište, koje ne zna ništa i pogrešno shvata stvari. Ja sam srećno čudovište.

Sadašnja direktorka predškolske ustanove objašnjava kako je rad sa Noeliom jedinstveno iskustvo za sve zaposlene: – Način na koji su je deca prihvatila, uključujući je u školu sasvim prirodno – to je životna lekcija za sve nas.

Noelia se uključila u obrazovni sistem 2012, kao asistentkinja na časovima čitanja.

– Uvek sam se dobro osećala među decom. U grupi imam dečaka sa Daunovim sindromom. Divan je. Divno je kada se rodi neko kao što sam ja.

Prevela: Marijana Čanak

Izvor: independent.co.uk

About the Author

Redakcija:

Leave A Response