Gimnastičarka alergična na vežbanje

Posted on by Redakcija

Nataša Koats (Natasha Coates) je britanska gimnastičarka sa invaliditetom. Ima redak sindrom aktivacije mastocita, što znači da je alergična na mnogo toga, uključujući i vežbanje. Mastociti su vrsta vezivnih ćelija koje povećavaju imuni odgovor (pomažu u zaštiti od bolesti i zarastanju rana) tako što oslobađaju histamin. Kod osoba sa sindromom aktivacije mastocita oslobađanje ovih hemikalija događa se bez razloga, kada telo nije pod napadom bolesti; u slučaju napada oslobađa se previše hemikalija. Okidači mogu biti razni, a lekari smatraju da je u Natašinom slučaju okidač i vežbanje, kada se telo greje i znoji.

Sindrom se razvio u Natašinoj osamnaestoj godini, od kada je prošla kroz 250 životno ugrožavajućih situacija koje su zahtevale hospitalizaciju i intenzivnu negu. Dok nije dobila pravu dijagnozu, lekari su joj savetovali da izbegava određene namirnice, ali napadi su se ponavljali, bez obzira na njenu obazrivost. Alergijske reakcije pojavljivale su se nasumično: kao da ne postoji nešto na šta nije alergična. Stres i trauma zbog učestalih hospitalizacija prouzrokovali su da izgubi kosu.

Nataša se bavi gimnastikom od svoje osme godine. Kada su počele alergijske reakcije, morala je da prilagodi treninge novonastalom stanju. Većina gimnastičara trenira 30 sati nedeljno, a Nataša 6 ili 7.

– Sve se odigralo preko noći. Bilo mi je teško da mislim o sebi kao o osobi sa invaliditetom, jer nisam ni znala šta to znači. To što se bavim sportom za osobe sa invaliditetom omogućilo mi je da shvatim ko sam i šta želim od svog života.

– Kada vežbam, gubim osećaj ispod laktova i ispod kolena, zbog čega mi je teško da osetim opremu. Ne mogu da osetim da li sam se uhvatila za šipku, samo osetim da me vuče na dole, ako sam je uhvatila.

Želja joj je da gimnastika nađe svoje mesto među paraolimpijskim sportovima: – Za sada nas nije dovoljno, ni internacionalnih timova nema dovoljno. Na Britanskom prvenstvu za osobe sa invaliditetom Nataša je osvojila 5 zlatnih medalja. Čak i pobeđivanje može da izazove alergijsku reakciju, ali vredno je rizika.

Priredila: Marijana Čanak

Izvori:

  • http://www.natashacoates.co.uk/p/about-me.html
  • https://blog.scope.org.uk/2016/06/24/natasha-coates-the-gymnast-who-is-allergic-to-exercise/
  • http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3971382/The-woman-allergic-Gymnast-reveals-trauma-rare-condition-seen-hospitalised-40-times-two-years.html

About the Author

Redakcija:

Leave A Response