KAKO STIVEN VILTŠIR MAPIRA METROPOLE

Posted on by Redakcija

Stiven Viltšir (Stephen Wiltshire) je umetnik koji crta i slika detaljne prikaze gradskih predela. Posebno je nadaren da nacrta živopisne i tačne predstave velikih gradova, ponekad nakon samo kratkog posmatranja. Studirao je lepe umetnosti na umetničkom koledžu City & Guilds. Njegovi radovi popularni su širom sveta i uvršteni u mnogobrojne zbirke.

Stiven je rođen u Londonu, aprila 1974. godine. Kao dečak bio je neverbalan i nije se povezivao sa drugim ljudima. U trećoj godini dobio je dijagnozu autizma. Kada je u petoj godini krenuo u školu, primetili su da je crtanje jedino u čemu uživa. Ubrzo je postalo jasno da putem crteža Stiven komunicira sa svetom: prvo je crtao životinje, zatim londonske autobuse, a najzad i zgrade. Crteže je odlikovala vešta i moćna perspektiva i kapriciozna linija, što je otkrivalo prirodnog umetnika.

U školi su ga ohrabrivali da govori tako što su mu privremeno oduzimali pribor za crtanje, kako bi ga primorali da ga traži. Stiven je počeo da reaguje zvukovima, da bi najzad izustio i prvu reč: papir. Njegove prve reči bile su papir i olovka – baš kao i Pikasove. Do devete godine u potpunosti je ovladao govorom. Njegove prve ilustracije predstavljaju životinje i automobile; još uvek je posebno zainteresovan za američke automobile i poseduje enciklopedijsko znanje o njima. (Imao je prilike da učestvuje na automobilskim trkama i da nekoliko puta polomi kvačilo.)

Sa sedam godina postao je fasciniran skiciranjem londonskih zgrada i njihovih obeležja. Jedan od Stivenovih učitelja naročito se zainteresovao za njega, da bi ga kasnije pratio na crtačkim susretima i slao njegove radove na takmičenja, na kojima je Stiven često nagrađivan. Sumnjičavost lokalne štampe bila je u porastu: kako dete tog uzrasta može da pravi tako moćne crteže? Medijska pažnja dobila je nacionalne razmere i Stiven je već u svojoj sedmoj godini napravio prve korake kojima je započeta njegova životna karijera. Iste godine prodao je prvi rad i do svoje osme godine već ga je britanski premijer angažovao da izradi crtež Katedrale u Salisburiju.

Februara 1987. godine bivši predsednik Londonske kraljevske akademije umetnosti proglasio ga je verovatno najboljim detetom umetnikom u Britaniji. Iste godine Stiven je objavio svoju prvu knjigu crteža. Nakon toga, prvi put je putovao u inostranstvo, u Njujork, gde je skicirao čuveni Empajer stejt bilding i Krajsler zgradu. Crteži su se našli u njegovoj drugoj knjizi Gradovi (1989), gde su uz London, Pariz i Edinburg, crteži potpuno izmišljenih metropola. Istovremeno je krenuo na crtačku turneju u Veneciju, Amsterdam, Lenjingrad i Moskvu, privlačeći masovnu publiku gde god bi se zaustavio. Tim crtežima potvrdio je svoju veštinu tehničkog crtanja, kao i sposobnost da pokrije kompleksne perspektive sa neverovatnom lakoćom. Još važnije: otkrivena je njegova misteriozna kreativna sposobnost da uhvati senzibilitet zgrade, ono što čini njen karakter i glas. To je genijalnost koja ga izdvaja i daje mu umetnički status. Crteži sa tih putovanja sabrani su u njegovoj trećoj knjizu Plutajući gradovi (1991). Godinu dana kasnije prihvatio je poziv televizijske kompanije iz Tokija da krene na crtačku turneju Japanom. Potom je ponovo putovao kroz Ameriku, a crteži Čikaga, San Franciska, Njujorka i Arizone sakupljeni su u knjizi Američki san (1993). Radovi su mu izlagani širom sveta. Njegova prva retrospektivna izložba radova pokriva dvadesetogodišnji period crtanja i probija sve rekorde posećenosti beležeći 40 000 posetilaca.

Najbrži crtež koji je ikada uradio bila je skica Kipa slobode, urađena u autobusu za dva minuta. Najveći projekat započeo je maja 2005, kada se vratio u Tokio da uradi panoramske crteže grada. Panoramski prizor Tokija je njegov najveći crtež: dug je 10 metara, a Stiven je na njemu radio 8 dana, koristeći samo olovku. Dva meseca kasnije nacrtao je podjednako detaljan prikaz Rima, isključivo po sećanju.

Putovao je u Sidnej, Šangaj, Brizbejn, Istanbul, Hjuston…

U Stivenovom bloku za crtanje česti su portreti javnih ličnosti i bliskih prijatelja. Nacrtao je više portreta nego zgrada, ali to su njegovi privatni crteži. Još je u osnovnoj školi počeo da crta karikature svojih učitelja, što kontinuirano radi na svojim putovanjima, beležeći zabavne incidente.

Izjavio je da među najintrigantnijim kvalitetima uzbudljivog grada moraju biti istovremeno haos i red, avenije i trgovi, oblakoderi i saobraćajna gužva, haotična užurbanost i ljudi.

Stiven je vlasnik sopstvene umetničke galerije u Londonu. Korist staedtler olovke. Životni moto mu je: Radi najbolje što možeš, bez odustajanja.

 

IZVOR: 

http://www.stephenwiltshire.co.uk/biography.aspx

About the Author

Redakcija: