Mentalna bolest u stripovima

Posted on by Redakcija

Harison Viler (Harrison Wheeler) je ilustrator koji veruje da humor leči. Bivši zamenik direktora prešao je u umetničke vode i postao zastupnik mentalnog zdravlja. Njegov rad inspirisan je ličnim iskustvom – Harison živi sa bipolarnom depresijom tipa 1.

bipolarna-neznalicaCrtanje je moj zen, to je moj način razmišljanja i komunikacije. Bilo da crtam, pišem ili radim na stripu, moja umetnost je društveno orijentisanaumetnost može pomoći mnogima. Crteže je lako podeliti i tako saopštiti nešto delotvorno. Toliko je reči na internetu, ali ipak je efikasnije nešto pokazati nego reći.

oporavak-u-tokuKao profesionalni ilustrator, Viler stvara različite crteže za kampanje za zastupanje mentalnog zdravlja.  – Rado bih crtao karikature i stripove o samoubistvu – koji su prilično grubi, da budem iskren – kao što bih crtao neki inspirativni dizajn.

S obzirom na to da je upoznat sa korporativnim okruženjem (mnoge njegove ilustracije bave se marketingom i komunikacijom), Vil se nada da njegova ostvarenja mogu doprineti smanjenju stigmatizacije mentalnih bolesti u radnom okruženju. U Kanadi (gde Viler živi i radi) nezavisno istraživanje otkriva da  71% Kanađana koji žive sa mentalnom bolešću brine o  stigmatizaciji na radnom mestu.

anksioznost

Zalažem se za oporavak mentalnog zdravlja i vodim radionice o tome kako mi je kreativnost pomogla da se samoaktualizujem. Zapravo, verujem kako se mentalno zdravlje može posmatrati kao preimućstvo zahvaljujući kome živimo kreativnije, a saosećajna komunikacija na radnom mestu doprinosi zdravijem i ispunjenijem životu. Pokušavam da održim komičan pristup, jer je u svetu već dovoljno drame.

mentalno

Kako izgleda život sa mentalnom bolešću? – To je vrsta snage. Divan naglasak na vašem karakteru. Kada ga prihvatimo i naučimo da živimo s tim, to naše stanje  ne ograničava nas više nego čudno oblikovan beleg na kolenu.

saosecanje

IZVOR:

https://themighty.com/2016/11/harrison-wheeler-creates-comics-inspired-by-mental-illness/

 

About the Author

Redakcija:

Leave A Response