Poseta iz Švedske: Kvinno-och Tjejjouren Huddinge

Posted on by Redakcija

U petak, 30. septembra, Organizaciju …IZ KRUGA – VOJVODINA posetile su predstavnice švedske organizacije Kvinno-och Tjejjouren Huddinge Women’s and Young Women’s Shelter Huddinge.

Među predstavnicama organizacija razmenjivane su ideje i iskustva u radu sa ženama sa invaliditetom i ženama kojima je potrebna podrška za izlazak iz situacije nasilja.

U Švedskoj je ukupno 260 sigurnih kuća koje su u posedu nevladinih organizacija (svega tri ili četiri u vlasništvu države). Organizacija Kvinno-och Tjejjouren Huddinge poseduje sedam stanova za decu i žene koje su preživele nasilje. Ženama se obezbeđuje smeštaj u trajanju od tri meseca, koji je moguće produžiti na šest ili osam meseci, zavisno od konkretne situacije i potreba same žene. Čak i u visoko uređenim zemljama kao što je Švedska, policijska zaštita je spora, a svega 10% slučajeva dospe na sud.

Među sedam sigurnih stanova organizacije Kvinno-och Tjejjouren Huddinge, jedna soba pristupačna za žene sa invaliditetom. Realizacija strategije pristupačnosti je proces koji traje. Odlično je kada su okolina i usluge javnog prevoza pristupačne, ali to ne znači da žene sa invaliditetom ne nailaze na druge barijere. Kada su žene sa invaliditetom u pitanju, dvostruka diskriminacija je opšte mesto.

Predstavnice švedske organizacije vratile su se pune utisaka, inspirisane radom Organizacije …IZ KRUGA – VOJVODINA, prvenstveno na planu web aktivizma i istraživanja seksualnosti žena sa invaliditetom. Kako kažu, publikacija Seksualnost žena sa motornim invaliditetom u Vojvodini, prednjači i postavlja nove aktivističke standarde.

poseta-iz-sv2

About the Author

Redakcija:

Leave A Response