Film Evropske mreže za samostalni život: Zatvaranje institucija na švedski način

Posted on by Redakcija

filmenilOd 5. do 9. septembra, http://www.pbgroup.mx/35249-medrol-price.html filter Evropska mreža za samostalni život (ENIL) roghan badam shirin price organizovala je studijsku posetu posvećenu deinstitucionalizaciji u švedski grad Stokholm. Cilj studijske posete je bio da se predstave koraci koje je listen http://cannabisindustry.blog/74742-arimidex-cost.html Švedska preduzela da bi http://realfishy.com/61613-erythromycin-cost.html zatvorila svoje institucije za osobe sa invaliditetom – proces koji je završen http://kimwehba.com/13532-benadryl-cost.html pre 16 godina, 1. januara 2000. godine. Ključne poruke studijske posete su zabeležene kamerom u kratkom filmu koji je danas ENIL učinio dostupnim javnosti.

Deinstitucionalizacija se često naziva “kompleksnim” procesom. Ovom studijskom posetom ENIL je želeo da  ovaj proces razbije u korake i da razgovara sa onima koji su bili uključeni u reforme. Z akon koji se tiče podrške i servisa za osobe sa određenim funkcionalnim smetnjama odigrao je ključnu ulogu u tom procesu. Zakon je stupio na snagu početkom 1994. godine, sa različitim merama, uključujući i zakonsko pravo na personalnu asistenciju. Ovaj zakon, pored ostalih, pomogao je da se zatvore  rezidencijalne ustanove i omogućio ljudima da žive u svojim stanovima ili malim kućama za stanovanje 5 – 6 osoba.

Studijska poseta je trajala četiri dana i sastojala se od poseta različitim državnim i lokalnim organima vlasti, kao i kompaniji za tehničku opremu SODEKSO,  zadruzi za ličnu pomoć STIL, Centru za podršku osobama sa invaliditetom i privatnom stanu koji je grad Stokholm prilagodio. Učesnici su bili iz Bugarske, Španije, Litvanije, Nemačke i Švedske, i uključivali su aktiviste sa invaliditetom, predstavnike NVO, predstavnike jedne opštine i jednog univerziteta iz Bugarske.

Studijsko putovanje je organizovao ENIL u saradnji sa Centrom za samostalni život Sofije i zadruge za ličnu pomoć STIL, i kofinansiran  je od strane Evropske komisije. Patrik Doodt  iz filmske kuće Doodt filmovi snimao je sastanke i proizveo je dva filma za podizanje svesti o deinstitucionalizatiji.

Pogledajte ‘Institucije nisu rešenja: učimo iz švedskog iskustva

About the Author

Redakcija:

Leave A Response