10 stvari koje treba znati o Paraolimpijadi

Posted on by Redakcija

Paraolimpijske igre prvi put su održane 29. jula 1948. godine, pod nazivom Stoke Mandeville Games, po imenu terena britanske bolnice u kojoj su otvorene prve sportske igre za paraplegičare, istog datuma kada je počela Olimpijada. Na toj prvoj Paraolimpijadi učestvovalo je 16 ratnih veterana.

Stoke Mandeville Games 1948

Naziv Paraolimpijske igre – igre paralelne Olimpijadi – ustanovljen je 1960. godine.

Simbol Paraolimpijade nisu olimpijski prstenovi. Plivaču Džozefu Krejgu (Josef Craig) čak je zabranjeno učešće u paraolimpijskoj trci, jer ima istetovirane olimpijske prstenove. Međunarodni paraolimpijski komitet izjavio je da je to propaganda na telu.

josef craig

Paraolimpijski amblem sastoji se od tri asimetrična polumeseca koja simbolizuju kretanje. Crvena, plava i zelena boja, kao najzastupljenije boje među svim zastavama sveta, simbolizuju ujedinjenje svih sportista.

Paraolimpijada logo

Prvobitno su Paraolimpijske igre bile namenjene samo sportistima koji koriste kolica. Godine 1976. uključeni su sportisti sa amputacijom i vizualnim oštećenjima. Danas postoji 10 glavnih kategorija zasnovanih na vrsti invaliditeta: fizički invaliditet (8 različitih tipova), vizualna oštećenja i intelektualni invaliditet.

Paraolimpijske medalje imaju ugrađene zvončiće, da bi sportisti sa oštećenjem vida mogli da ih čuju.

rio-medals-620

Dve sportske discipline ekskluzivno su paraolimpijske: golbal, za slepe i slabovide sportiste i boćanje, za sportiste sa težim oblicima fizičkog invaliditeta.

goalball

Najuspešnija paraolimpijka do sada je Triša Zorn (Trischa Zorn), američka plivačica. Tokom dvadesetčetvorogodišnje karijere, ukupno je osvojila 55 medalja od kojih je 41 zlatna.

Trischa Zorn

Prvi sportista sa invaliditetom koji se takmičio na Olimpijadi je američki gimnastičar sa amputacijom, Džordž Ajzer (George Eyser). Godine 1904. osvojio je šest medalja u istom danu: tri zlatne, dve srebrne i jednu bronzanu.

eyser u centru

U Pekingu 2008. godine postavljeno je 279 novih svetskih rekorda. U Londonu 2012. još 251. Novi rekordi očekuju se ove godine. Zato budite spremni za 7. septembar.

 

IZVORI:

http://www.bbc.com/news/disability-37194768

http://www.1stcontact.com/blog/social/10-interesting-facts-paralympics

https://en.wikipedia.org/wiki/Paralympic_sports

About the Author

Redakcija: