U susret Paraolimpijskim igrama Rio 2016.

Posted on by Redakcija

indexParaolimpijske igre Rio 2016. održaće se od 7. do 18. septembra u Brazilu. Srbija je debitovala na Paraolimpijskim igrama u Pekingu, a četiri godine kasnije, na Paraolimpijskim igrama u Londonu državu je predstavljalo 13 olimpijaca koji su osvojili pet medalja. Zlatnu medalju osvojili su Željko Dimitrijević u bacanju čunja i Tanja Dragić u bacanju koplja, i srebrne medalje Draženko Mitrović bacač kugle i stonoteniseri Borislava Perić Ranković i Zlatko Kesler. Na Paraolimpijskim igrama u Riju Srbiju će predstavljati 16 paraolimpijaca, a nadmetaće se u četiri individualna sporta: atletici, stonom tenisu, streljaštvu i dizanju tegova.

Na Paraolimpijskim igrama substitute http://lolieward.com/84585-methotrexate-cost.html Rio 2016. http://www.thesportsconversation.com/88648-montair-lc-price.html paraolimpijski tim Srbije će predvoditi stonoteniserka stage voltaren uk Borislava Perić Ranković, koja je u karijeri osvojila preko 200 medalja, a u 2015. godini izabrana je za najbolju stonoteniserku sa invaliditetom na svetu, Pored Borislave, u stonoteniserskom timu Srbije biće i http://pccompletecare.com/22787-nolvadex-uk.html describe Mitar Palikuća, http://parkercovertllp.com/60560-lantus-cost.html Nada Matić i Goran Perlić. Uz stonotenisere posebno jak tim imaće i atletičari koji su u poslednje dve godine i  na Svetskom prvenstvu i na Evropskom prventsvu osvajali odličja: Željko Dimitrijević, svetski rekorder u bacanju čunja; Nebojša Đurić, osvajač srebrne medalje na Evropskom prvenstvu u bacanju kugle; Miloš Mitić, osvajač svetske bronze u bacanju čunja;  bacači koplja Miloš Zarić, evropski šampion; Nemanja Dimitrijević, osvajač trećeg mesta na svetskom i evropskom prvenstvu i Saška Sokolov, evropska prvakinja. Jedini predstavnik u dizanju tegova u našem timu biće Petar Milenković, a u streljačkom timu naći će se petoro paraolimpijaca: Rastko JokićZdravko Savanović, Laslo Šuranji, Živko Papaz i Dragan Ristić.

Cqs50fZWEAAfvYwPredsednik države Tomislav Nikolić je 25.8. 2016. u Domu Narodne skupštine primio paraolimpijce Srbije i svečano im uručio državnu zastavu koju će nositi na Paraolimpijskim igrama u Riju . Nikolić je zastavu predao stonoteniserki Borislavi Perić Ranković i od nje zauzvrat dobio reket. Predsednik je  paraolimpijcima poželeo da se iz Rija vrate sa mnogo medalja.

MedaljeMedalje za Paraolimpijske igre Rio 2016 su dizajnirane u obliku semena koja simbolizuju hrabrost, upornost i razvoj paraolimpijskih sportista. Semena oblikuju beskonačno uspinjuću spiralu, koja predstavljaju energiju i kontinuirani razvoj takmičara. Dizajn medalja insipirsan je motom Paraolimpijskih igara Rio 2016. – Duh u pokretu. Ovogodišnje paraolimpijske medalje sadrže senzorne inovacije. Svaka medalja sadrži malu zvečku koja će zveckati kada se medalja protrese. Zlatna, srebrna i bronzana medalja proizvode različite zvukove. Već je postala tradicija da osvajači medalja poljube i gricnu svoje novo blago, a na Paraolimpijskim igrama Rio 2016. moćećemo da pratimo još jedan ritual. Senzorna inovacije pružiće novi način paraolimpijcima da proslave svoj uspeh. Iskreno se nadamo da će bar neka zazveckati i u rukama naših paraolimpijaca.

TomRio2016Dok se naši paraolimpijci pripremaju za olimpijadu, predlažemo da se zabavite igricom Tomove pustolovine, potpuno novom aplikacijom koja je pokrenuta krajem juna 2016. godine za smart telephone i tablete. Glavna zvezda aplikacije je Tom, maskota Paraolimpijskih igara Rio 2016. U Tomove pustolovinama maskota mora da pronađe tri Karioke –  sestre Vidu, Belu i Sol, negde u Rio de Žaneiru. U igri postoje 24 nivoa, postavljena u četiri različite pozadine Rija: plaža, šuma, grad i Paraolimpijske igre. Na svakom nivou,  potrebno je da maskota Tom prikupi novčiće i spomen medalje, kao i ikone koje predstavljaju svaki od 23 paraolimpijskih sportova u kojima će se održati takmičenja na Paraolimpijskim igrama Rio 2016. Tom je jedinstvena mešavina brazilske flore. Kao ambasador Paraolimpijskih igara Rio 2016, Tom smatra da ne postoje prepreke koje su toliko velike da se ne mogu prevazići i deo njegove  misije je da pomogne ljudima da u sebi pronađu ono najbolje.

About the Author

Redakcija: