DŽILIJAN MERKADO: MANIFEST LEPOTE

Posted on by Redakcija

Diesel-Jillian-MercadoZovem se Džilijan Merkado, imam 27 godina, živim u Njujorku, koristim kolica i jebeno sam lepa.

Pišući ovaj tekst o tome kako da se osećate lepimа u svojoj koži, instinktivno sam se povela za onim što bi se očekivalo da napišem i da potvrdim tezu koju ste čuli nebrojeno puta: kako je lepota dublja od spoljašnjosti. Iako je to potpuno tačno, odgovara situaciji kada vam se posle raskida samo plače i pije viski i, koliko god da vam prijatelji obećavaju kako će vam s vremenom biti boljeta uteha je beskorisna u tom tenutku. Zapravo to nije ono što želite da čujete. Zato ću biti potpuno transparentna i nadam se da ću vam dati neke prosvetljujuće uvide o sopstvenim poimanjima lepote.


Iako sam ljudsko biće i imam svoje trenutke kao i bilo ko drugi, obično sebe vidim kao lepu. Volim svoje oči, sočne usne, kosu – naročito volim sve to da naglasim šminkom. Tek kada sam se uključila u Dizelovu kampanju (koja mi je izokrenula život naglavačke), počela sam da razmatram lepotu sa filozofskog nivoa.

Odjednom sam se pojavila u svim većim medijima, davala sam intervjue, fotografisala sam se za međunarodnu štampu. Izgledalo je da je svet zapanjen što jedna mlada žena u kolicima, ne samo da može da bude među velikim zverkama mode, već i da bude viđena kao poželjna i privlačna u glavnim tokovima društva. Da li je prirodna lepota uvek bolja od konstrukata koje nalazimo u umetnosti i muzici? Da li lepota i sreća idu zajendo? Kakav je odnos između lepote i uzvišenosti? Sva ta pitanja postavljala sam sebi i razmišljala o njima dok je svet usmeravao svoja uveličavajuća sočiva na mene, dajući hvalospeve i kritike isključivo na osnovu mog izgleda.

Tokom godina na koledžu pri Modnom institutu tehnologije dobila sam priliku da učestvujem u Njujorškoj nedelji mode. Svi oni kojima sam se divila bili su na istom mestu. Bila sam okružena lepotom. Tek kada sam se obrela u pravom modnom svetu, otkrila sam da ta industrija ima set standarda o tome šta lepota jeste. Zbog toga su ljudi uvek šokirani što sam se uopšte usudila da budem deo mode, jer bilo je očekivano da će me odbiti. Najsmešniji deo je što sam ubrzo shvatila da to mora da se promeni. Iako nisam zadovoljavala postojeće standarde, bila sam u prilici da postavljam sopstvena pravila, da izmenim igru, da dovedem ljude do toga da preispitaju načine sopstvenog razmišljanja. U tom trenutku osetila sam se toliko osnaženom, jer sam bila u mogućnosti da pokažem kako zaista pripadam tu gde sam dospela. Preuzimanje tog sveta je sledeći korak.

U nekim periodima poredila sam se sa ljudima oko sebe, pratila sam svaki trend i sve stilove (da, čak sam i fotošopirala sopstvenu glavu na tuđe telo). Vrlo brzo sam shvatila da živim laž i da sam prigrlila nečiju ideju lepote, umesto da izgrađujem sosptvenu. Upravo zbog toga je važno shvatiti kako je svako od nas drugačiji. Moramo prestati da tražimo uputstva o tome kako biti lepa; treba da budemo same sebi kompas. Imamo ga duž celog puta, u nama je sve vreme.

Kada sam prvi put putovala u Evropu, u Veneciju, detaljno sam istražila koja sve mesta hoću da posetim dok sam tamo. Oduvek me fascinirala ta arhitektura, istorijske građevine i crkve – to putovanje trebalo je da me izmesti iz ovog sveta! I otkrila sam kako se povezujem upravo sa tim tamošnjim idealom lepote, jer to je lepota u manama, a tako ja sebe vidim. Lepota je više od spoljašnje ili unutrašnje, to što sam drugačija od svih ostalih učinilo je da se osećam lepom.

Možda ćete pomisliti: Vau, kod tebe je to tako lako! Iako možda izgledam samouvereno, i ja imam te momente kada mi um i oči nisu sinhronizovani; osim ako niste robot, nećete se osećati lepim sve vreme. Ništa u životu nije lako, verujte mi, ali imati pozitivan stav i ne porediti se sa drugima čine dobar početak. Ne dobijamo priručnike niti vodiče o tome kako da se korak po korak osećamo lepima – i dobro je što je tako, jer smo u prilici da izgradimo sopstveni put. Svaki dan je deo tog procesa učenja i sve što znam jeste da imam ovo neverovatno telo i život koji mi je dat. Svi smo na ovoj planeti s razlogom. Jedinstveni i različiti – što je lepota sama po sebi.

Prevela: Marijana Čanak

Originalni tekst:

https://i-d.vice.com/en_gb/article/jillian-mercados-beauty-manifesto

About the Author

Redakcija:

Leave A Response