Forum mladih sa invaliditetom nagrađen za inovativnu praksu u okviru Zero projekta

Posted on by Redakcija

Od 25. do 27. februara 2015. godine je u zgradi UN u glavnom gradu Austirje, Beču, održana je međunarodna konferencija u okviru Zero projekta Essl fondacije na kojoj su se predstavile inovativne prakse i programi sa svih strana sveta koji za cilj imaju poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom.

Essl fondaciju osnovali su Martin i Gerda Esl i njihova deca u martu 2008. godine sa ciljem da unapređuju javnu svest o neophodnosti da se pomogne ljudima u nevolji, kao i da pružaju podršku i odgovarajću obuku ljudima u nevolji. Jedan od fokusa Essl fondacije je  Zero projekat.

Zero projekat je usmeren na prava osoba sa invaliditetom širom sveta i pruža platformu za efikasnu razmenu iskustava i inovativnih rešenja za probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju. Zero projekat inicijativu pokrenula je Essl fondacija 2010. godine, a  2011. godine pridružuje im se Svetski savet budućnosti (World Future Council – WFC), a 2013. godine i Cemtar evropska fondacija (European Foundation Centre  – EFC). Misija Zero projekta je stvaranje sveta bez barijera. Zero projekat okuplja preko 3.000 stručnjaka iz oko 150 zemalja sveta i identifikuje najinovativnija rešenja i prakse koji doprinose unapređenju položaja i života osoba sa invaliditetom. Svake godine, Zero projekat u fokus stavlja jednu oblast iz UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, na osnovu koje objavljuje svetski izveštaj i bira inovativne projekte, prezentujući ih svetu i javnosti.

Konferencija u okviru Zero projekta se već tri godine održava svakog februara u Beču. Kao i prethodnih godina, i ova se konferencija odnosila na predstavljanje najnovijih inovativnih praksi i politika namenjenih osobama s invaliditetom i uručivanje specijalnih priznanja. Konferencija  održana 2013. godine se fokusirala na teme vezane za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, 2014. godine – na teme vezane za pristupačnost, ovogodišnja je bila usmerena na samostalno stanovanje i političku participaciju. Na konferenciji je učestvovalo 450 učesnika iz 150 zemalja, a za primere najbolje prakse, nominovano je 50 inovatinvih rešenja.

Jedan od dobitnika priznanja je i beogradska nevladina organizacija Forum mladih sa invaliditetom, koja od 2005. godine doprinosi društvenom uključivanju marginalizovanih grupa putem zastupanja i promovisanja ljudskih prava. Forum mladih sa invaliditetom je priznanje dobilo za onlajn platformu za servise podrške za osobe sa invaliditetom. Platforma je uspostavljena u okviru projekta „Održivi servisi podrške za osobe sa invaliditetom“ koji je Forum mladih sa invaliditetom realizovao u period od novembra 2012. do jun 2014. godine uz podršku Evropske unije. Forum mladih sa invaliditetom je jedina organizacija iz Srbije kojoj je ove godine pripala čast da u okviru Zero projekta primi priznanje za postignut uspeh.

Iz zemalja u regionu, nagradu u kategoriji inovativne prakse primile su dve nevladine organizacije iz Hrvatske, obe sa sedištem u Zagrebu: Udruga za samozastupanje za temu Glasanje bez poslovne sposobnostii Udruga za promicanje inkluzije za temu Samostalni život uz individualnu potporu.

Tema sledeće konferencije Zero projekta biće obrazovanje.

 

Tekst pripremila Veronika Mitro

Izvori:

About the Author

Redakcija: