UVOD U EROTSKE IGRAČKE: Šta je to i čemu uopšte služi?

Posted on by Redakcija

Erotske – šta? Sve te naprave, seksualni uređaji, (van)bračna pomoćna sredstva, takozvana seksualna pomagala… produkti perverznog uma. Kome to treba i zašto? Ženama sigurno više nego muškarcima, zar ne?


Vrlo verovatno, s obzirom na to da su žene obdarene sposobnošću intenzivnijeg, dubljeg i trajnijeg seksualnog užitka. Obdarene ili onemogućene prirodom sopstvene seksualnosti? Klitoris – dokaz da nas Boginja više voli! A s druge strane: seksualno slobodna žena opasna je po celu zajednicu!  Obdarene smo orgastičnim potencijalom, ali često osujećene i nesnađene u njegovom ostvarivanju. Same sa sobom,  a potom i u partnerskim vezama u koje obično stupamo sa dozom (neiživljenog) iskustva i (prećutnih) očekivanja, (ne)zadovolj(e)ne u sopstvenim telima, (u)noseći balast moralnog nasleđa, izvesnih pravila koja smo morale čuti (ali ne i razumeti), nasuprot (nedopustivim) fantazijama koje ponekad tako dobro krijemo – da nismo ni svesne kako se naša seksualna bajka preobrazila u (ne)vidljivu intimnu blokadu.

Šta je Ivona Dafi otkrila na temu erotskih igračaka u knizi Sve je moguće… posvećenoj istraživanju seksualnosti žena sa invaliditetom u Americi (1981)? Prema Ivoninim nalazima, od četrdeset pet žena koje imaju iskustvo masturbacije, samo njih dvanaest izjavile su da to često čine. Njih deset to radi na drugačiji, očigledno, manje popularan način: Četiri žene koriste ručicu tuša u kupatilu, tri čvrste i nepokretne objekte kao banane, drške četaka i slično [kreativne improvizacije koje erotizuju svakodnevne predmete pretvarajući ih u stimulativna sredstva] a druge tri vibratore ili druge mehaničke spravice kao pulsirajuću dršku električne četkice za zube ili seta za manikir [tzv. intimni vibro-masažeri]. Dve žene opisuju iskustva sa vibratorima (ne pretendujući da daju uputstvo za upotrebu), sa naglaskom na uvežbavanju intimnih delova, naročito mišića bešike. Vežbe stvaraju psihološku prijatnost, a spoljašnja genitalna masaža uzbuđuje do orgastičkog zadovoljstva. Jedna od žena opisuje kako je (relativno lako) savladala početni otpor prema prvoj erotskoj igrački: Naručila sam da mi ga kupe (vibrator) i doneli su mi jednu od onih užasnih plastičnih stvari, isprobala sam ga više iz očaja i zbilja uživala u njemu, a kasnije sam nabavila drugi od meke gume... Druga je koristila Sirs vibrator – verovatno metalni aparat koji se pričvršćuje za celu šaku, kombinujući tako ručnu i mehaničku masažu, veoma bučan, sa vrlo intenzivnom vibracijom.

Za razliku od Amerikanki, shvatanja i iskustva masturbacije (kao i rekvizita u te svrhe) kod žena sa invaliditetom na našim prostorima naginju ka seks-negativnom konceptu, o čemu svedoče rezultati istraživanja izneti u publikaciji Seksualnost žena sa motornim invaliditetom iz Vojvodine, autorki Veronike Mitro, Dajane Damjanović i Svjetlane Timotić. Istraživačice su ustanovile da kod žena sa motornim invaliditetom iz Vojvodine preovladava stav o masturbaciji kao (nevoljnoj) zameni za partnera/ku, odnosno, kao svojevrsnom izlazu iz perioda prinudne apstinencije. Negovanje seks–pozitivnih vrednosti razume masturbaciju kao seksualnu varijaciju, unutrašnji poziv na intimni sastanak sa samom sobom, bez obzira na prisustvo ili odsustvo seksualnih partnera. Vrednosni stavovi o dimenziji samozadovoljavanja nesumnjivo određuju stepen (ne)zastupljenosti erotskih igračaka. Od četrdeset pet ispitanih žena sa invaliditetom iz Vojvodine, samo se jedna dotakla tematike erotskih igračaka govoreći o svojim (ne)iskustvima u masturbaciji: Imala sam želju i da eksperimentišem sa vibratorom, ali to je ostalo samo na nekom nivou ideje…  Dakle, vibrator je ovde samo element seksualne fantazije, daleko od realnog iskustva. Ovakvo stanje stvar(nost)i odgovara generalnom nedostatku pouzdanih informacija o pitanjima seksualnog zdravlja i zadovoljstva, naročito kada je reč o seksualnosti žena sa invaliditetom.

Vaš zadatak nije da tražite ljubav, nego da iznađete i otklonite sve unutrašnje barijere koje ste izgradili protiv ljubavi (Rumi). Zvuči sasvim razumno. Jer, odvijanje seksualnosti ne inicira se sudarom sa pr(a)vim partnerom/kom; seksualnost je imanentna, esencijalna i uticajna komponenta sveukupnog  postojanja, a svoje seksualne istorije ispisujemo same, od prvog kontakta sa sopstvenim telom, preko prve zabrane njegovog dodirivanja, (dis)balansirajući stid i želju, do otvaranja novog poglavlja intimnosti sa drugima. Da li je intimna istorija unutar naših tela (samo)svesno ispisana, usmeravana razvojnim tokovima naše seksualne svesti, ili je, pak, nanizana po nečijem diktatu, uslovljena socijalnim konstruktima (frustrirane majke, rigidnog lekara, lokalnog sveštenika)? Živimo li u unutar raštimovanog  tela kao strankinje, ili umemo da ga dovedemo do vibracije ultimativnog zadovoljstva? Ako očekujemo da seksualno zadovoljstvo dolazi izvan, kao bezuslovno podrazumevani dar nekog drugog (partnera, same Venere ili modernog seks–gurua), teško da ćemo ikada biti celovite i ispunjene. Prvi korak zdravog seksualnog razvoja je preuzimanje pune odgovornosti za stepen sopstvenog (ne)zadovoljstva; upoznavanje svog tela i suočavanje sa seksualnom istorijom unutar njega. Jer, činjenica je da nismo u stanju da primimo ono što same ne negujemo unutar sebe. Dok god nismo bliske same sa sobom, nismo spremne za intimno povezivanje sa nekim drugim; ako same ne umemo da proizvedemo zadovoljstvo, nećemo umeti ni da ga prihvatimo, niti da ga delimo sa partnerima.

I, kakve to veze ima sa erotskim igračkama? Kada ih ne pokreću isključivo baterije, nego je seksualna inteligencija uključena, erotske igračke mogu da budu rekviziti seksualnog zdravlja. Istraživanje sopstvenog tela, osluškivanje njegovih reakcija i mapiranje erogenih tačaka u trenucima bliskosti sa samom sobom, bez osećaja krivice i(li) nedostatka, od neprocenjivog je značaja za zdrav seksualni razvoj. Masturbaciju ne treba potcenjivati – to je seks sa nekim koga volite, pri čemu je fokus na onome što izaziva dobar osećaj, a ne na normativu kako bi seksualni akt trebalo da se odvija. Seks je spontan i glamurozan samo u filmskim scenama, a dosezanje orgazmičnih visina u realnom životu zahteva mnogo vežbe – kako mentalne igre (jer mozak je najveći seksualni organ), tako i uvežbavanja intimnih mišića (za koje možda i ne znamo da postoje). U širem smislu, erotske igračke dizajnirane su kao intimni masažeri, a masaža genitalne regije poboljšava cirkulaciju i uvežbava seksualne mišiće, što vodi ka većoj prijemčivosti na dodir, intenzivnijem zadovoljstvu i pospešivanju seksualnih mogućnosti i moći. Erotske igračke nastale su na presecima naizgled nespojivih suprotnosti: tehnologije i orgazma, patologije i zadovoljstva, legende i nauke, seksualne represije i liberalizacije. Posezanje za erotskom igračkom često pokreće potreba za preuzimanjem kontrole nad sopstvenim telom i seksualnim procesima unutar njega.

REKVIZITI ZA INTIMNI TRENING

Orijentalne kuglice

Nalikuju na par ping–pong loptica povezanih svilenim kanapom i funkcionišu kao tegovi za uvežbavanje seksualnih mišića. Stavljaju se kao tampon, pozicionirane prema prednjem vaginalnom zidu (G–tački), spontano lociraju unutrašnje mišiće i podstiču njihovu aktivaciju. Unutar obe kuglice smeštena je još po jedna, manja i teža, koja se slobodno pokreće, stvarajući nežne oscilacije i osećaj da će vam ispasti iz tela – što neminovno navodi da pokušate da ih zadržite unutra, spontanim stezanjem vaginalnih mišića. Orijentalne kuglice potiču iz azijskih zemalja, gde su žene od davnina uvežbavale snagu vaginalne regije svesnim unutrašnjim pokretima pulsiranja, stezanja i istiskivanja. Preteče modernih kuglica su drvena jaja, kuglice od žada ili metalne loptice ispunjene živom i bakrom. Tradicionalno su ih koristile japanske gejše u samostalnoj erotskoj igri, u visećim ležaljkama, ljuljaškama ili ljuljajući se savijenih kolena napred-nazad. Takvom vrstom lagane samostimulacije telo se priprema za multiorgazmična iskustva, uvežbava se kontrola vaginalnih pokreta, pospešuje vaginalna hidratacija i podiže nivo libida. U zapadnoj kulturi intimni trening promovisao je ginekolog Arnold Kegel (sredinom prošlog veka). Suočen sa problemom nekontrolisanog mokrenja kod pacijentkinja kojima su intimni mišići oslabili nakon porođaja, Kegel je preporučivao jednostavne vežbe stezanja i opuštanja (svesnog i naizmeničnog zaustavljanja mokraćnog mlaza). Kegelove pacijentinje ne samo da su se rešile neprijatnosti, nego su primetile da im je seksualni život znatno unapređen. Kada si intimni mišići u formi, to se svakako odražava na kontrolu i intenzitet orgazma (koji sam po sebi jeste serijal nesvesnih vaginalnih kontrakcija). Kada žene ovladaju vaginalnom snagom, dovoljno je da tokom seksualnog čina obgrle partnera butinama, bez ikakvog drugog dodira i bez pomernja kukova, stimulišući ga isključivo snagom unutrašnjih ritmičnih pokreta.

Ako ste dovoljno disciplinovane i uporne, intimnu gimnastiku možete raditi bez ikakve dodatne opreme. Da ste aktivirale pravu grupu mišića, znaćete ako tokom vaginalnih vežbi uopšte ne naprežete ni butine, ni stomak ni zadnjicu. U tome je jedna od prednosti rada sa kuglicama – lociraju unutrašnje mišiće stvarajući jasan (gotovo vizualan) doživljaj kako obuhvatate kuglicu. Preporuka za osnovno uvežbavanje je da naizmenično stegnete i opustite mišiće oko kuglica u trajanju od deset sekundi u deset setova tri puta dnevno. Pokušajte da vežbe izvodite sinhronizovano sa disanjem. Podjednako je dobro ako vežbajte dok stojite, sedite, dok ste u klečećem ili čučećem položaju – variranje položaja doprineće potpunom razrađivanju karličnih mišića.

 Intimni masažeri

Drugim rečima – vibratori. Poslednjih godina žene širom sveta prijavljuju neprimerenu upotrebu vibrirajuće četkice za zube, mobilnog telefona (u utišanom modu), veš mašine koja centrifugira (u što većem broju obrtaja)… dobile ste ideju – bez obzira na veličinu, sve što vibrira (i pravi buku) može da posluži kao masažer. Prve vibratore patentirali su lekari krajem 19. veka kao ginekološke sprave za spoljašnju masažu genitalne regije koja se od davnina preporučuje u lečenju fantomske ženske bolesti, takozvane histerije. Terapijski cilj bilo je izazivanje histeričnog paroksizma – što je nekadašnji medicinski naziv za klitoralni orgazam, kao imperativ ženskog (o)zdravlj(enj)a. Odgovornost za seksualno zdravlje, kao ni kontrola ženskog orgazma, više ne podležu zvaničnoj medicini. Masturbacija je prirodni lek od nasleđa anorgazmije, a vibrator samo varijacija na tu temu. Mini masažer za stimulaciju klitorisa je vibrator u džepnom izdanju, dizajnerski zamaskiran u diskretnu igračku (koju će neupućeno oko nepozvanih radoznalaca lako pobrkati sa priveskom za ključeve ili karminom za usne). Igračka te vrste verovatno će vam otkriti najbrži put do orgazma (sa zagarantovanim anti-stres efektom). Ali, ako (uprkos zujanju male sprave) i dalje osluškujete svoje telo, pokazaće se da najbrži put nije uvek i najuzbudljiviji. Masturbacija (bi trebalo da) je kreativni čin, vreme intimnosti i dubokog povezivanja sa samom sobom, otkrivanje novih dimenzija i zapostavljenih zona, pre nego prosta mehanička radnja koja fiksira za isti orgazmički okidač. Drugačiju vrstu orgastičkog iskustva izaziva stimulacija G-tačke – lutajuće zone unutar prednjeg vaginalnog zida (na udaljenosti od tri do osam centimetara od ulaza). Za razliku od zapadnjačke medicine koja G-tačku svodi na nefunkcionalnu zakržljalu prostatu, u istočnjačkim učenjima o seksualnosti G-tačka je mapa naše seksualne istorije. To je tačka koja pamti sva naša seksualna iskustva, zona skladištenja naših seksualna sećanja – od neprijatnog ginekološkog pregleda, prvog (bolnog) koitusa (u pokušaju), do svih represivnih uticaja na naš seksualni razvoj. Stimulacija ove moćne zone ne samo da može evocirati potisnuta sećanja, nego i proživljene emocije – što je ujedno i način oslobađanja od duboko pohranjenih emotivnih blokada i seksualnih barijera. Jedno popodne rada na G-tački odgovara dvogodišnjoj terapiji razgovorom. A boljeg seksualnog terapeuta od sebe same teško je iznaći. Za lako lociranje G-tačke, a potom i za efikasnu isceliteljsku masažu, može da posluži posebno dizajniran masažer, prepoznatljiv po zakrivljenom i naglašenom vrhu, najčešće u obliku savijenog prsta, potkovice ili delfina. Kako ćete znati da ste pronašle famoznu tačku? Sigurno ćete znati. Ako ste frustrirane od pokušaja i promašaja, prestanite da mislite na G (ili na bilo koju drugu tačku) kao na cilj i počnite da uživate u celokupnoj seksualnoj stazi.

 Lubrikanti

Najprodavanija erotska igračka. Preteča modernih lubrikanata je maslinovo ulje, upotrebljavano u lekovitoj genitalnoj masaži od 350. god. p.n.e. u antičkoj Grčkoj, gde su mu pripisivana i kontraceptivna svojstva. Kada postoji želja, ali je telo iz nekih razloga ne prati, lubrikanti su instant rešenje (za trajno regulisanje intimne hidratacije – vratite se na deo o kuglicama). Od praktične bočice za ovlaživanje genitalne regije, lubrikanti postaju i stimulativna sredstva, jer moderne formule lubrikanata stvaraju različite senzacije na (sluzo)koži: zagrevaju ili hlade, proizvode osećaj golicanja, pospešuju cirkulaciju (samim tim i senzitivnost, što potencijalno ubrzava orgazam). Izrađuju se na bazi vode, ulja ili silikona, a mogu da sadrže dodatke hidrantne kreme ili biljne ekstrakte za intimnu negu. Lubrikanti na vodenoj bazi stvaraju efekat prirodne hidratacije (u najblažem obliku oponašaju telesne tečnosti), prijatni su za kožu, lako se uklanjaju i ne ostavljaju masne tragove. Uljana baza prvenstveno je preporučljiva za analnu upotrebu, a lubrikanti na bazi silikona su postojaniji i ne ispiraju se u vodi, zbog čega su pogodni za seksualne igre u kadi ili pod tušem. Većina vodenih lubrikanata je jestiva, sa aromatičnim dodacima, čokoladnim ili voćnim ukusima, što može biti dodatna dimenzija oralnog zadovoljavanja. Međutim, ako ih upotrebljavate da biste zamaskirale prirodne mirise i ukuse ili savladale otpor prema njima – preispitajte svoj odnos prema telu, telesnim tečnostima i poreklu te barijere.  U odnosu na erotske improvizacije sa šlagom i jagodama, lubrikanti su daleko bezbedniji jer ne sadrže šećer koji bi mogao izazvati razmnožavanje bakterija u vaginalnoj regiji. Uz erotske igračke upotreba lubrikanta (na vodenoj bazi) je neizbežna.

Dakle, šta su erotske igračke? Same po sebi – ništa… ništa izuzetno niti išta obično, ni nastrane ni normalne;  računa se ono što njima umete da (u)radite na svom telu, vrednost zadovoljstva koju (pro)izvedete, kroz samo jednu od mogućnosti da u(nap)redite svoj seksualni život.

 Marijana Čanak

About the Author

Redakcija: