UPOTREBLJIVOST EROTSKIH IGRAČAKA: Praktične preporuke za žene sa invaliditetom

Posted on by Redakcija

Postoje li neke posebne erotske igračke za osobe sa invaliditetom?  Najkraći odgovor je: ne. Iz prostog razloga što samo pitanje proizilazi iz neosnovane pretpostavke da su sve osobe sa invaliditetom identične ili da bar imaju jednake seksualne preferencije i da tragaju za istim seksualnim iskustvima. Uprkos nebrojenim pokušajima, pokazalo se da je seksualnost nemoguće unificirati – jedino pravilo unutar seksualnosti je da ona izmiče svim poznatim pravilima.


Invaliditet sam po sebi ne svodi seksualnost na neku jedinstvenu normu, kao što to ne čini ni, recimo, regionalna pripadnost. Da li bi imalo smisla dizajnirati neku erotsku igračku posebno pogodnu za Vojvođanke, držeći se pretpostavke da iskustvo življenja na ovom podneblju diktira naše seksualne sklonosti i u potpunosti određuje (ili omeđuje) moguće vrste seksualnih doživljaja? Seksualnost se razvija u interakciji mnogobrojnih faktora, ali nikada nije izražena kroz samo jednu dimenziju, niti u potpunosti obeležena karakteristikama starosnog doba, roda, rase, seksualne orijentacije ili identiteta, invaliditeta, etničke i(li) religijske pripadnosti, načina na koji se krećemo, govorimo ili razmišljamo. Invaliditet je jedan aspekt iskustva (u okviru koga su ustaljeni stereotipi o seksualnosti, kao i socijalna stigma), ali ne i faktor koji uprošćava ili poništava jedinstvenost nečijeg seksualnog profila.

U kontekstu erotskih igračaka, postoje one koje su upotrebljive i one koje to nisu. Značenje upotrebljivosti je relativno – upotrebljivo kome i za šta? Ako igračka odgovara svrsi koju nameravate da postignete (seksualno zadovoljstvo, orgazam ili njegovo odlaganje), upotrebljiva je za vas – dok se kod nekog drugog može pokazati potpuno neupotrebljivom. Jedna ista igračka – onoliko stupnjeva upotrebljivosti koliko je njenih korisnika/ca.

Kako da procenite taj stepen upotrebljivosti i odaberete odgovarajuću igračku za sebe? Razmotrite odgovore na sledeća pitanja (imajući u vidu da ovo nije konačna lista i da ne postoje tačni i pogrešni odgovori):

  •  Zašto mi je potrebna erotska igračka? Mogući odgovori: Za drugačije iskustvo masturbacije; za (intenzivniju, novu) stimulaciju određenih delova tela (kojih?); za jačanje intimnih mišića; zabave radi…
  • Da li ću igračku koristiti sama ili sa partnerom/kom? U uzajamnoj masturbaciji; za zagrevanje i predigru; tokom seksualnog odnosa…?
  • Da li će još neko (personalni asistent/kinja) biti na neki način uključen/a u pripremanje, postavljanje ili održavanje igračke?
  • U kojoj meri faktor privatnosti utiče na izbor igračke i kako se osećam u vezi sa tim?Ako igračku želite da zadržite u tajnosti, možete odabrati model koji je dizajnerski zamaskiran (nije očigledna replika telesnih delova), te neupućeni ne moraju znati čemu služi. Ako birate vibrator, proverite koliko je lak za upravljanje: Da li vam odgovara težina? Da li poseduje displej ili samo jedno dugme – dovoljno veliko, vidljivo, opipljivo, jednostavno za rukovanje? Koliko je bučan? Da li je materijal jednostavan za održavanje? (Preporuka je da od savitljivijih materijala birate silikon, a od tvrđih plastiku, jer su higijenski najbezbedniji i dovoljno ih je oprati tečnim sapunom i vodom pre i posle svake upotrebe.)
  • Koliko sam upoznata sa procesima u svom telu i njegovim reakcijama na različite vrste stimulacije? Šta još želim da istražim? Ako neke delove tela ne možete videti, dodirnuti ili osetiti, ako imaju umanjenu senzitivnost ili su, pak, hipersenzitivni – uzmite to u obzir pri izboru igračke. Na primer, možda će vam intenzivna vibracija biti nepodnošljiva na preosetljivim regijama; na manje senzitivnim delovima trebalo bi da budete naročito oprezne da ne bi došlo do iritacije kože, jer se vibrator može zagrejati tokom dužeg perioda rada. Da biste procenile intenzitet vibracije, dovoljno je da prebrojite koliko baterija model zahteva – što je više baterija, utoliko je vibraciona snaga veća.
  • Da li prepoznajem neke psihičke barijere koje se javljaju dok razgledam ili biram igračku za sebe? Neretko, dizajn samog proizvoda, ilustracije i prodajni slogani na kutijama u koje su erotske igračke upakovene, umeju da budu krajnje vulgarizovani, pornografski ogoljeni, pa čak i uvredljivi – što može izazvati nelagodu, odbojnost ili gađenje. Koliko vam je sama igračka dopadljiva? Obratite pažnju na oblik, veličinu, teksturu materijala, boju. Da li igračka podražava nerealne normative o savršeno oblikovanim delovima tela? U većini slučajeva, na igračke koje zaista izgledaju kao igračke, a ne kao zamena za intimne delove, reagujemo opuštenije, uz istraživačku želju za erotskom zabavom.

Katalog prilagodljivih i pristupačnih igračaka

SECRET LOVE MASAŽER sa nastavcima 

Masažer za celo telo sa dva nastavka za varijabilan taktilni doživljaj. Poseduje moćnu i tihu vibraciju. Izrađen od plastike, sa dodacima u njenim omekšanim varijantama, što ga čini jednostavnim za održavanje (dovoljno je oprati nastavke tečnim sapunom i vodom). Zahteva aktivno rukovanje, težak je oko 175 grama. Ukupna dužina igračke: 16,5 cm; dimenzije naglašenog vibrirajućeg vrha: 6,5 x 4,5 cm. Upotrebljavati ga uz ulje za masažu na celom telu i uz lubrikante na spoljašnjoj intimnoj regiji, uz oprez na manje senzitivnim delovima. Okvirna cena: 2000.00 rsd.

 WANACHI MASAŽER u više dimenzija

Masažer sa podesivom vibracijom visokog intenziteta, spada u tihe modele. Prevučen silikonom (higijenski bezbedan i lak za održavanje), sa naglašenim i savitljivim vrhom. Vodootporan (pogodan za upotrebu u kadi). Može se koristiti duž celog tela. Izrađuje se u više dimenzija u rasponu od 23 cm do 10 cm. Težak je od 280 do 60 grama (mini model). Raspon cena: od 1500.00 rsd do 2700.00 rsd.

 VENUS BUTTERFLY ili Venerin leptir

Mini vibrirajući leptir na elastičnim trakama – vibrator koji se pričvršćuje za telo (oko butina ili se može obući kao tange), a vrsta i intenzitet stimulacije podešavaju se na daljinskom upravljaču (koji je žicom povezan za leptira, mada je moguće pronaći i bežične modele koji su skuplji). Dizajnirala ga je žena za žene, amerikanka Džoani Blank, seks-pozitivna aktivistkinja i osnivačica muzeja vibratora u San Francisku. Leptir je nežan, lagan, diskretan i tih. Kada se jednom pozicionira, ne zahteva dodatno manevrisanje. Može se koristiti kako za masturbaciju, tako i tokom seksualnog odnosa sa partnerom, kao dodatni stimulans. Cena: od 1000.00 rsd.

 FINGER VIBES ili vibrator naprstak

Mini masažeri sa elastičnim dodatkom za pričvršćivanje na prst, tako da kombinuje manualnu i vibro–masažu. Dizajnerski su raznovrsni, a prednost može biti u tome što ne zahtevaju čvrst stisak. Pored pozicioniranja i uključivanja vibracije, ne traži dodatno aktivno rukovanje. Mali i kompaktni masažeri poseduju jaka vibraciona svojstva. Postoje vodootporni modeli (koji se mogu potpuno potopiti u vodu). Dužina obično odgovara dužini prsta. Zavisno od dimenzija, neki funkcionišu na dugmičaste baterije, koje nije uvek jednostavno zameniti. Punjive baterije su po pravilu bolja opcija. Cena: od 1000.00 rsd.

 HANDS–FREE IGRAČKE ili vožnja bez ruku

Igračke falusnog oblika (dildo) sa usisnim postoljem koje prijanja za glatke i ravne površine (tako da se praktično mogu nalepiti na pod, naslon kreveta, stolicu…) pa se mogu koristiti za penetraciju bez aktivne upotrebe ruku. Postoje modeli sa ugrađenom vibracijom koja se podešava na daljinskom upravljaču (sa ili bez žica). Cena: od 1400.00 rsd (zavisno od kvaliteta materijala i vibracionih svojstava).

 POSITION MASTER ili jastuci za pozicioniranje

Jastuci od mekog mikrofibera, posebnog (trouglastog) oblika za lakše zauzimanje različitih seksualnih položaja, sa ugrađenim drškama sa strane za bolju stabilnost. Neki modeli imaju dodatak vibracije ili različite kopče i kaiševe za pridržavanje. Mogu izdržati do 136 kilograma težine. Cena: od 3000.00 do 6000.00 rsd.

SLING ili ljubavne ljuljaške

Kaiševi sa dve prilagodljive omče za butine i tapaciranim središnjim delom predviđenim za zadnji deo vrata. U čemu je učinak? Stvaraju podršku telu pridržavajući podignute noge, što omogućuje održavanje poze otvorenosti bez većeg zamora. Okvirna cena: od 2000.00 rsd.

  Marijana Čanak

About the Author

Redakcija: