Poruke na licu

Posted on by Redakcija

Doaa Shayea je profesionalna šminkerka iz Engleske. Živi sa urođenim invaliditetom (spina bifida) i svakodnevno se suočava sa uvredama i govorom mržnje. Da bi podigla svest o u ticaju okrutnih poruka koje joj upućuju potpuni stranci, Doaa je počela da ih ispisuje na licu i da se tako fotografiše za društvene mreže.

Iako sam dobra u prikrivanju toga, sada želim da pokažem kakvu mi to štetu zapravo nanosi i da je šminka samo maska – kaže. – Želim da svi znaju šta sve osobe s invaliditetom moraju da trpe u 2019. godini.

Retardirana, ružna, spastična, obogaljena, prikovana – samo su neke od reči koje su joj upućivane.

– Frustrira me neprihvatanje invaliditeta, kao i predstave invaliditeta na društvenim mrežama.

Sa uvredama i izrugivanjem suočava se od ranog detinjstva.

Često su mi u lice govorili kako je šteta što sam lepa, jer je ta lepota kod mene protraćena.

– Na autobuskoj stanici prišao mi je jedan momak i, sažaljivo me gledajući, rekao je: – Baš šteta što si tako lepa, a ništa ti to ne vredi, jer si u kolicima. Šta reći na to? Čim vide kolica, sva lepota nestaje. Uvek vide kolica pre nego što vide mene. Misle da me to ograničava, što ne može biti dalje od istine.

– Hvatala me je paranoja dok sam koristila štake, jer sam hramala i uvek sam bila svesna kako ljudi zure u mene. Zure i sada, ali sad bar mogu da ubrzam i da projurim pored njih.

https://www.mirror.co.uk/news

About the Author

Redakcija:

Leave A Response