8 fascinantnih činjenica o Vinsentu van Gogu

Posted on by Redakcija

Jedan od najrenomiranijih slikara sveta ujedno je sinonim za mučenika među umetnicima. Imao je svega 37 godina kada je umro i do tada je prodao svega 1 sliku. Danas su njegova dela među najskupljim na svetu.

1. Naslikao je skoro 900 slika za 10 godina

Do svoje dvadeset sedme oprobao se u nekoliko različitih poslova, a onda je napustio sve i usredsredio se na slikanje i crtanje. U narednih 10 godina naslikao je skoro 900 slika i 1100 radova na papiru, što znači da je na svakih 36 sati nastajalo po jedno delo (u proseku).

2. Živeo je sa mentalnom bolešću

Ovo je široko rasprostranjena činjenica, mada o detaljima niko ne može da govori sa sigurnošću. Poznato je da je imao halucinacije, depresiju i iznenadne napade (u nekim periodima, veoma učestale). Savremeni psihijatri pokušavali su da uspostave dijagnozu na osnovu tih simptoma: šizofrenija, bipolarni poremećaj, sifilis, hipergrafija, epilepsija temporalnog režnja… Moguće je da je imao kombinaciju ovih stanja. Mentalno zdravlje dodatno mu je bilo ugroženo načinom života.

3. Živeo je na kafi, cigaretama i hlebu

Uprkos svom poreklu, veći deo života proveo je u siromaštvu, preživljavajući na jeftinoj i oskudnoj hrani. Ishrana mu se mahom sastojala od hleba i kafe, preterivao je u alkoholu i retko se mogao videti bez lule u ruci. Brat ga je često snabdevao novcem, ali je Vinsent, opsednut umetnošću, sve trošio na slikarski materijal. U trideset trećoj zdravlje mu se pogoršalo, a svom bratu je napisao da je za godinu dana svega 6 puta pojeo topao obrok, da su mu zubi slabi i bolni.

4. Komšije su ga prozvale crvenokosim ludakom

Kako mu je mentalno zdravlje bilo slabo, u više navrata je bio u bolnici. Tokom godina, halucinacije i iluzije sve intenzivnije i češće su ga opsedale, pa je počeo da privlači pažnju okruženja. Uplašeni njegovim ponašanjem, prozvali su ga crvenokosi ludak (le fou roux).  Kada se komšiluk udružio protiv njega i organizovao potpisivanje peticije,  policija ga je iselila iz kuće i ponovo vratila u bolnicu.

5. Istina o odsečenom uhu ostaje nepoznata

Svi su čuli priču o tome da je odsekao sebi uvo, ali detalji o tome šta se zaista dogodilo nisu potvrđeni. Najpopularnija verzija priče je da se posvađao sa veoma bliskim prijateljem, Gogenom. Kako je svađa postajala sve žustrija, Vinsent je zapretio brijačem. Ali, nije napao Gogena, nego je odsekao sebi deo uha. Kasnije ga je zamotao u parče tkanine i poklonio prostitutki. Drugi istoričari tvrde da je Gogen, vešt mačevalac, odsekao Vinsentu uho mačem, a posle svađe su zataškali događaj kako bi izbegli policiju.

6. Zvezdana noć nastala je u azilu

Nakon incidenta sa uhom (ili bez njega), Vinsent se prijavio u azil, gde mu je dijagnostikovana akutna manija sa opštim delirijumom. Srećom po njega, mogao je da nastavi sa umetničkim stvaranjem. Tamo je završio Zvezdanu noć, koja predstavlja različite dane i različita doba dana. Dok je sedeo i posmatrao kako se svetlo i vremenske prilike menjaju, slikao je: izlazak sunca i meseca, sunčane, oblačne, vetrovite i kišne dane. Nije bio zadovoljan onim što je nastalo.

7. Pionir postimpresionističkih selfija

Za samo tri godine naslikao je 43 autoportreta – ne iz sujete, nego iz nužde. Nije uvek mogao da priušti da plati modela, nije poznavao mnogo ljudi, pa je slikao samog sebe. Na autoportretima je često neugledan i neobrijan, potonulih očiju, slabe vilice i bez zuba. Na nekoliko portreta ima zavoj preko uha (rađeni su neposredno posle incidenta). Kada nije imao novca za platno, slikao je sliku preko slike.

8. Upucao se… ili nije

U trideset sedmoj pušten je iz bonice i preselio se bliže svom bratu, ali mentalno zdravlje sve više mu se pogoršavalo. Pucao je sebi u grudi 29. jula 1890. Iako metak nije oštetio unutrašnje organe, ni kičmu, lekari nisu uspeli da ga uklone. Umro je od inficirane rane dva dana kasnije. Iako je ova verzija o završetku Vinsentovog života najprihvaćenija, neki veruju da ga je upucao mladić iz komšiluka. Na samrtnoj postelji, oproštajne reči koje je uputio svom bratu bile su:

Tuga će trajati zauvek…

IZVOR: www.hwns.com.au

About the Author

Redakcija:

Leave A Response