Uhvati film 18. put menja perspektive u Kulturnom centru Novog Sada

Posted on by Redakcija

Međunarodni 18. filmski festival Uhvati film održaće se od 23-27. septembra od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Kao i prethodnih godina, ulaz je besplatan za sve posetioce.

Festival će svečano biti otvoren u sredu 23. septembra od 18h performansom Prožimanje, Tanje Josić i Novaka Josić. Nakon performansa, slede projekcije dva nagrađena prošlogodišnja filma – italijanski Nezaboravno i španski Kreveti drugih (projekcije su namenjene za starije od 16 godina).

Specijalna gošća na svečanom otvaranju biće Iva Plemić Divjak, ovogodišnja članica žirija festivala Uhvati film. Iva nam pravo u Novi Sad donosi nagradu sa upravo završenog Sarajevo film festivala – Nagradu Srce Sarajeva, koju je njen film Merry Christmas, Yiwu osvojio kao najbolji dokumentarni film.

Od četvrtka 24. do nedelje 27. septembra od 18h čekaju nas premijerne projekcije kratkometražnih filmova koji menjaju perspektive. Od ukupno 417 filmova pristiglih na konkurs, stručnu selekciju prošlo je 30 filmova iz 17 zemalja sveta. Neki govore o uobičajnim temama: ljubav, ljudski odnosi, sport, ples, svakodnevne radosti i izazovi, dok drugi otvaraju zabranjene i zanemarene teme: nasilja, odbacivanja, višestruke diskriminacije. Spisak svih filmova sa opisima dostupan je OVDE.

Odmah nakon projekcija filmova, svakodnevno nas očekuju tematske tribine.

  • četvrtak, 24. septembar: rezervisan je za tribinu Umetnici koji menjaju perspektive, o tome kako rad umetnika može doprineti promeni društvene svesti, a ujedno i boljem položaju osoba sa invaliditetom.
  • petak, 25. septembar: diskutovaće se o mladima na tribini Mladi koji menjaju perspektive. Na tribini će govoriti članice Kluba studenata Specijalne rehabilitacije i edukacije Medicinskog fakulteta Novi Sad. Članice će predstaviti svoje motive za izbor profesije i način na koji svoja teorijska znanja pretvaraju u praktični rad. U zajedničkom razgovoru sa publikom, doći će se do odgovara – da li mladi danas zaista ruše predrasude?
  • subota, 26. septembar: govoriće se o našim dragim volonterima – Volonteri koji menjaju perspektive. Koliko je važno na jednom ovakvom Festivalu imati sjajnu mladu ekipu, spremnu da pomogne u svakom trenutku?
  • nedelja, 27. septembar: zatvaranje 18. poglavlja Uhvati film festivala, pričom o Festivalu koji menja perspektive, Uhvati film festivalu. Da li smo i kako menjali perspektive svih ovih godina? Koje uspomene sa Uhvati film festivala su nam najdraže?

Celokupan program Festivala po danima dostupan je OVDE.

Festival je pristupačan gluvima – govorni segmenti će se prevoditi na znakovni jezik, a filmovi su titlovani. Festival će se održati u skladu sa poštovanjem svih epidemoloških mera koje je propisala Republika Srbija, zarad suzbijanja epidemije virusa kovid-19.

Uhvati film jedini je regionalni filmski Festival o invalidnosti. Već 18. godinu uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa. Od 2011. godine realizuje se u Rijeci, u okviru organizacije Udruge Spirit; od 2017. godine u Banjoj Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner i u Kotoru u realizaciji ART 365 iz Podgorice.

Festival se održava širom regiona sa jedinstvenim ciljem informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene stavova ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Festival se realizuje u okviru Kaleidoskopa kulture, jednog od najvećih programskih lukova projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture. Ovogodišnju realizaciju Festivala podržali su: Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Erste banka Srbije.

Dostavila: Marijana Ramić, koordinatorka pr aktivnosti

Medijski prilog je nastao u okviru projekta “Medijska promocija aktivnizma osoba sa invaliditetom u Vojvodini”. Projekat su finansijski podržali holandska fondacija Mama CashRekonstrukcija ženski fond i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u medijskom prilogu su isključiva odgovornost izdavača medija i redakcije Portala o invalidnosti i ne izražavaoju nužno stavove donatora.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response