Virtualni lekari za osobe s intelektualnim invaliditetima

Posted on by Redakcija

S ciljem da se iskustvo lekarskih poseta olakša osobama s razvojnim invaliditetom, osmišljen je novi program koji omogućuje pristup uslugama zdravstvene zaštite bez odlaska od kuće.

U državi Njujork teleasistentsko zakazivanje psihijatrijskih pregleda počelo je ove jeseni, jer osobe s razvojnim invaliditetima često propuste zakazane preglede. Ovaj sistem im omogućuje doslednu i kontinuiranu zdravstvenu negu.

Iako inicijalna dijagnoza mora biti uspostavljena lično, pacijenti iz šest rezidencijalnih domova od sada mogu putem video poziva da se dogovaraju o narednim terapijama i načinu uzimanja lekova.

U nedavnom pilot programu koji je usmeren na smanjenje poseta osoba sa intelektualnim invaliditetom hitnim službama u Long Ajlandu, negovatelji zaduženi za 160 korisnika usluga grupnog smeštaja izjavili su da 93% njih preferira virtualne posete lekaru, jer im to smanjuje anksioznost.

Medicinske sestre rezidencijalnih ustanova asistiraju pružaocima usluga na klinikama tako što prate pacijente i obavljaju druge neinvazivne testove.

Ova vrsta zdravstvene usluge generalno manje košta od uobičajenih poseta klinikama i prilagodljiva je svakodnevnoj rutini korisnika. Susret sa lekarom u daleko prijatnijoj i poznatoj sredini jedna je od vodećih prednosti ovog programa. Pacijenti su često suočeni sa osećajem anksioznosti ili uznemirenosti zbog dugog čekanja, što zbog saobraćajne gužve, što zbog gužve u samim klinikama. Kada su pacijenti u svom svakodnevnom okruženju, lekari mogu bolje razumeti njihovo ponašanje.

Manje dobra strana je što se na ovaj način teže uspostavlja prisna veza između lekara i pacijenta, dok s druge strane, nekim pacijentima prija da budu što manje intimni sa pružaocima zdravstvenih usluga.

Ovo je usluga koja je posebno osmišljena za osobe sa intelektualnim / razvojnim invaliditetima i nije široko dostupna, a neke klinike imaju je u ponudi za decu s autizmom (npr. bihejvioralna analiza putem lajvstrima).

https://www.disabilityscoop.com

About the Author

Redakcija:

Leave A Response