Kako objasniti menstruaciju devojkama iz spektra

Posted on by Redakcija

Kako će reagovati na to? Hoće li biti senzornih izazova zbog krvi ili korišćenja uložaka? Kako će se osećati zbog promena u telu? Hoće li biti bolno? Kako da nauči da vodi računa o higijeni? Kako da razume i prihvati menstruaciju?

Uvedite temu menstruacije dovoljno rano

Pričajte joj o tome godinu ili dve pre nego što mislite da bi se menstruacija mogla pojaviti, da se navikne na ideju o menstruaciji i da prihvati kako je to prirodan proces. Dajte joj vremena da se upozna sa terminima koji se odnose na menstruaciju. Dopustite joj da s vremena na vreme nosi uložak, da se navikne na taj osećaj. Naučite je kako se stavljaju ulošci, kako da umota one iskorišćene i gde da ih baci. Vizualna podrška može biti od koristi kako biste tu rutinu razložile na manje korake.

Napravite inicijacijski obred

Oduvek sam volela kulture u kojima postoje takvi obredi kao što je inicijacija u menstrualni ciklus. Zahvaljujući tome, radujemo se prirodnim promenama, umesto što ih se plašimo. Devojčice iz spektra će razumeti koncept slavljenja ili važnost događaja kome se treba radovati. Nekoliko godina pre nego što smo očekivali da će dobiti menstruaciju, našoj ćerki smo objasnili da je menstruacija znak odrastanja, korak ka samostalnosti, ka donošenju više sopstvenih odluka. Roditelji mogu osmisliti sopstveni inicijacijski obred. To može da znači izlazak na neki poseban događaj, prelazak u sopstvenu sobu, više vremena za kompjuterom ili kasniji odlazak u krevet. Svaki roditelj zna šta bi za njegovo dete imalo najviše smisla.

Koristite pozitivan jezik

Koliko često čujemo da menstruacija ima negativnu konotaciju, kao da je vrsta prokletstva? Naši stavovi o menstruaciji uticaće na to kako se devojčica oseća povodom toga. Deca iz spektra često se plaše promene i nepredvidivosti, pa je važno da menstruacija postane deo dijaloga sa devojčicama. Priprema i demistifikacija tog procesa je ključ za smanjenje anksioznosti.

Koristite vizualna sredstva da kreirate predvidivost

Predstavite joj kalendar dvadesetosmodnevnog ciklusa kad menstruacija počne, kako biste izgradili svest o tome, kao i predvidivost kada će se menstruacija desiti. Osobe iz spektra vole kada su stvari predvidive i ne vole iznenađenja. Obično je potrebno da prođe nekoliko ciklusa da menstruacija postane redovna, ali kalendar je početna tačka. Obojite dane krvarenja crvenom bojom. Ako devojka razume ovulaciju (moja ćerka razume), možete markirati i četrnaesti dan.

Razgovarajte o socijalnim pravilima

Ne zaboravite da razogvarate o društvenim protokolima. U redu je razgovarati o menstruaciji, u odgovarajuće vreme i na odgovarajućem mestu. Lako je usvojiti te granice. Menstruacija nije nešto što svakog meseca objavljujemo svima i svuda. Ustanovite šta je primereno. Ako je devojčici potrebna asistencija pri korišćenju uložaka u školi, pobrinite se da školsko osoblje o tome bude obavešteno i pronađite odgovarajuću podršku.

Maureen Bennie

About the Author

Redakcija:

Leave A Response