Seksualno nasilje prema ženama s invaliditetom kao tema pratećeg programa Festivala Uhvati film

Posted on by Redakcija

Prateći program 17. Međunarodnog Uhvati film festivala nastavlja se u utorak i sredu, 24. i 25. septembra od 18 časova u Kulturnom centru Novog Sada. Ulaz na sve program je besplatan.

Razgovor sa povodom: TI VREDIŠ – gde su, šta rade akteri filmova sa prethodnih Festivala? na programu je 24. septembra od 18 časova. Publika će još jednom pogledati snažne dokumentarne filmove sa prethodnih Festivala u kojima su učestvovali omiljeni likovi, a zatim u razgovoru sa njima saznati njihove trenutne životne puteve i koliko ih je dokumentovanje života promenilo i unapredilo. Na repertoaru su filmovi: Izvinite što kasnim, Neki novi svet i Žena, nakon čega razgovaramo sa Urošem Miloševićem, Miodragom Petrovićem i Milesom Milinković.

Sa menjanjem perspektiva Uhvati film nastavlja u sredu, 25. septembra od 18h, u razgovorom s povodom: HAJDE DA NE ĆUTIMO: seksualno nasilje nad ženama sa invaliditetom. Nakon snažnog performansa Tanje Josić Seks i nasilje: od šest do trideset šest, nastalog po tekstu Marijane Čanak, sledi tribina o seksualnom nasilju nad ženama sa invaliditetom. Zajedno sa gostima iz struke osvestićemo specifičnosti seksualnog nasilja nad ženama sa invaliditetom i istaći odgovornost svih nas da o ovoj važnoj temi govorimo, ne okrećemo glavu pred bilo kojim vidom nasilja, naročito seksualnog, i reagujemo na delu.

Gošće će biti:

Festival Uhvati film se u Kulturnom centru održava svakog dana u periodu od 23. do 29. septembra od 18 časova. Tokom sedam festivalskih dana biće premijerno prikazano 39 kratkometražnih filmova iz 18 zemalja sveta na temu invalidnosti, održaće se šest tribina, dve izložbe i jedan performans. Završnog dana Festivala biće organizovana akcija doniranja za kuce i mace sa invaliditetom za udruženje SPANS. Uz donaciju poklanjamo bedž.

Svi programi su potpuno besplatni i prilagođeni gluvima (filmovi su titlovani, govorni segmenti prevode se na znakovni jezik).

Program Festivala

Međunarodni filmski festival Uhvati film održava se od 2003. u Novom Sadu i obuhvata projekcije filmova i prateći program na temu invalidnosti. Jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti koji, nakon novosadskog, svoje izdanje ima i u Rijeci, Banjaluci i Kotoru. Ovogodišnje 17. izdanje Uhvati film Novi Sad održava se pod motom Ti vrediš, sa željomda pokaže koliko svi vredimo bez obzira na različitosti i da udruženim snagama možemo da promenimo perspektive. Njegovu realizaciju podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ERSTE banka.

Dostavila: Marijana Ramić, koordinatorka PR aktivnosti

About the Author

Redakcija:

Leave A Response