Japanski kafe otkrio nov način zapošljavanja osoba s invaliditetom

Posted on by Redakcija

Roboti konobari ne predstavljaju nov koncept u sferi savremene tehnologije. Već ih koriste u nekoliko kafea, kao što je nepalski restoran Naulo, u kome rade tri humanoidna konobara nazvana Džindžeri. Kompanija Orly Lab podiže taj koncept na sasvim nov nivo.

Kafe Dawn Ver Beta, otvoren na nekoliko nedelja u Tokiju, upotrebio je Orly Labove robote da uslužuju goste, a najbolji deo je taj što svim robotima upravljaju osobe s invaliditetom, kako bi ostvarile pravo na zapošljavanje i samostalan život. Zaposleno je 10 osoba sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom i različitim povredama kičme. Iz svojih kuća kontrolisali su 4 robota za nadoknadu od 1000 jena (950 dinara) na sat.

Robotima se upravlja putem kompjutera, koji reaguje na pokrete očiju osobe koja mu zadaje komande: da pomeri robota, da robot podigne neki predmet ili da se obrati gostu. Na neki način, osobe s invaliditetom koriste robote kao svoje zastupnike.

Želim da napravim svet u kome osobe koje ne mogu da pokreću telo i dalje mogu da rade – kaže izvršni direktor Orly Laba, Kentaro Yoshifuji.

Trenutno se prikupljaju sredstva za trajno otvaranje ovog kafea u 2020. godini.

About the Author

Redakcija:

Leave A Response