Mentalna stanja i dobronamerni pokloni koji ih pogoršavaju

Posted on by Redakcija

Možda vam se čini da je prirodno pokloniti knjigu samopomoći nekome ko je anksiozan ili pokloniti Bibliju nekome ko ima granični poremećaj ličnosti. Najčešće takvi pokloni šalju pogrešnu poruku: da želite da popravite tu osobu, da se molite za njen izlazak iz traume ili da stavljate figurativni zavoj preko otvorene rane. Pre nego što nekom od prijatelja koji prolazi kroz depresiju poklonite knjigu inspirativnih izreka, razmislite još jednom.

Šta osobe koje žive sa depresijom kažu o tome:

– Knjiga najlepših citata o sreći najgori je mogući poklon za mene. Depresija nije moj izbor i neće me popraviti čitanje nekih citata.

– Zbog knjiga samopomoći osećam se još gore, kao da ništa ne mogu da uradim kako treba. Više bih volela da mi neko donese kuvanu hranu.

 

Anksioznost i lista neodgovarajućih poklona:

– Informacije o meditaciji i esencijalnim uljima. Imam višestruki poremećaj anksioznosti i potrebni su mi lekovi.

– Knjige samopomoći i molitve za mene i moje zdravlje. Preferiram da religija ostane izvan mog mentalnog zdravlja. Potrebno mi je nešto što će mi zaokupirati pažnju. Bojanka za odrasle, slikarski pribor ili pribor za pletenje.

– Izlazak na večeru. Iako je super to što neću morati da kuvam, zbog anksioznosti ne volim da odlazim na mesta gde je previše ljudi ili buke. Dobar poklon trebalo bi da ima neke veze sa mojim hobijima i interesovanjima.

Izvor: The Mighty

About the Author

Redakcija:

Leave A Response