Projekat Ukrštanje: inkluzivni performans na turneji

Posted on by Redakcija

Ukrštanje je inkluzivni, participativni umetnički projekat sa korišćenjem asistivne tehnologije.  U različitim fazama šestomesečnog projekta učestvovalo je oko 50 ljudi,  a krajni rezultat je pitak i zabavan nastup u kome gledaoci rado učestvuju.

Projekat je započet kao međusektorska saradnja Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka, Osnovne i srednje škole za specijalno obrazovanje Milan Petrović i Udruženja građana Otvoreni krug Novi Sad.

Škola Milan Petrović obezbedila je prostor za rad i uključila deo korisnika Radnog centra, koji čine odrasli ljudi koji su završili srednju školu i  žele da nastave da se bave različitim veštinama i učestvuju u kreaciji: stvaraju keramiku, tkanine, grafike, štampaju; bave se muzikom i pozorištem. Oni već imaju iskustvo u muziciranju (asistivna tehnologija koja se pominje): orkestar Dobri ljudi, koji vodi Žarko Sebić koristi pevajuću lampu. Jednostavno, lampa je priključena na kompjuter koji ima bazu zvukova i programiranu skalu ili harmonije. Kada neko (ko ima poteškoće u kretanju) prekine snop, dolazi do prethodno programirane promene. Pritom, potpuno je magično kada neko samo pomeranjem prsta – svira.

Marko Dinjaški i Ana Vrbaški, članovi Otvorenog kruga , dva meseca su vodili radionice za korisnike Radnog centra i volontere. Prvo su se upoznavali sa tehnikom telesnih perkusija, osnovama, ritmičkim podelama, malo improvizovali, a zatim su učili konkretne aranžmane za pesme koje su muzički materijal Ukrštanja. Polusatni performans je priča o dvoje koji su se sreli, zavoleli i uzeli, uz izvođenje slovačke, hrvatske, rumunske, romske, mađarske i srpske muzike i prikazivanje nekih običaja. Performans je nastao kroz živ proces interakcije muzike i dramske priče, koja se nametala na samim probama.

Projekat Ukrštanje započinje malu turneju: do kraja godine putovaće u Beočin (Lug), Vrdnik, Kisač, Sremske Karlovce, a zatim će nastupati u Novom Sadu.

– Želimo da prenesemo taj osećaj zajedništva koji smo stvorili u projektu Ukrštanje, jer smatramo da je to ono što današnjem vremenu nedostaje. Nismo isti, ali svako može da doprinese, i, ako radi ono što najbolje ume i otvoren je i želi da sarađuje, stvaramo jedno drugačije društvo. Zato želimo da ukrstimo sve dobro što možemo da ponudimo i da vas pozovemo da nam se pridružite na pola sata i otkrijete nešto novo o svima nama. – Ana Vrbaški

Pretpremijera projekta "Ukrštanje"

Snimak sa pretpremijere inkluzivnog umetničkog projekta "Ukrštanje" u Osnovna Skola "dr Milan Petrovic". Prvi nastup!Vojvođanska muzika, vojvođanska priča.Režija Sonja Mladenov LeštarUčesnici:Ritmički hor, korisnici Dnevni boravak/Radni centar – ŠOSO "Milan Petrović"Orkestar "Dobri ljudi", koga vodi Zarko SebicPevački hor, koga vodi Љубомир Милановићu sastavu: Branislava Zagorac, Ivana Nozica, Milica KosanovicAlice in WonderBand, duo telesnih perkusionistaProjekat realizuju Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov (projekat vodi Marijan Pavlov, SOŠO "Milan Petrović" i UG Otvoreni Krug Novi Sad u okviru poziva "Publika u fokusu" Fondacije Novi Sad 2021Video: Dejan Kordinhttps://www.facebook.com/dejan.kordin.33#publikaufokusu #ukrstanje #prelinanie #crossover #zkvs #ukvs #sosomilanpetrovic #okns #novisad2021

Posted by Ukrštanje/Prelínanie/Crossover on Thursday, October 11, 2018

  • Kulturni centar Lug, 25. 11. u 19 h
  • Kasina, Vrdnik, 28. 11. u 18 h
  • Kulturni centar Kisač, 3. 12. u 19 h
  • Gimnazija Branko Radičević, Sremski Karlovci, 6. 12.
  • Gimnazija Jovan Jovanović Zmaj, Novi Sad, 10. 12.
  • Kulturna stanica Eđšeg, Novi Sad, 25. 12. u 18 h

About the Author

Redakcija:

Leave A Response