Uhvati film održan u Banjaluci

Posted on by Redakcija

Međunarodni filmski festival Uhvati film – Banjaluka održan je 12. i 13.oktobra 2018. godine u Muzičkom paviljonu Staklenac. Zahvaljujući saradnji HO Partner i Kreativno-afirmativne organizacije Parnas iz Novog Sada, Filmski festival osoba s invaliditetom, koji se u Banjaluci održava od 2011.godine, postao je deo regionalnog festivala Uhvati film koji se ujedno održava u Novom Sadu (Srbija), Rijeci (Hrvatska) i Kotoru (Crna Gora).

Festival je u ime Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske svečano otvorila Dobrinka Maksimović:

– Ovaj Festival je organizaciono manji, ali je po značaju važan kao i svi ostali. Osobe sa invaliditetom imaju ravnopravan status na javnom konkursu, s tim što smatram da bi trebalo da se više otvore, da zatraže pomoć volontera i pridobiju sve koji nisu iz kategorije invalidnosti da bi im pomogli u organizaciji, osmišljanju i pisanju projekata. Treba da se otvore i prema svim resorima u Ministarstvu, koje je spremno da im pomogne i pruži prednost u finansiranju.

Direktorka Festivala, Dušica Lipovac, istakla je značaj kulture za osobe sa invaliditetom.

– Kako je kultura važna za svakog pojedinca, tako je važna i za osobe sa invaliditetom. Jako je bitno da nas kulturna zajednica prepozna kao stvaraoce, i kao konzumente kulture, te da kulturne ustanove budu pristupačne za sve osobe bez obzira na oblik invaliditeta. Kroz filmsku umjetnost želimo da doprinesemo smanjenju socijalne distance prema osobama sa invaliditetom promovišući naše potencijale i mogućnosti.

Na Festivalu je premijerno prikazano 26 filmova iz 22 zemlje sveta. Na ovogodišnji konkurs za dostavljanje filmova pristiglo je 636 filmova i zadatak stručnog žirija nije bio jednostavan.

U revijalnom delu Festivala prikazani su dokumentarni filmovi Sjenke autora Aladina Kavgića iz Tuzle i višestruko nagrađivani film Lica Lafore autora Denisa Bojića.

U toku Festivala bila je postavljena izložba fotografija Kultura i osobe sa invaliditetom, a nagrađeni su sledeći autori: Borislav Zdrinja za fotografiju Govorimo o sposobnostima, Maja Tomić za fotografiju A šta si ti? i Slobodan Ratešić za fotografiju Boro. Nagrade su umetnički rad mladog umetnika Ranka Brajića iz Banjaluke.

Prateća aktivnost Festivla bila je debata na temu Kultura i osobe sa invaliditetom koju je moderirala poznata književnica Tanja Stupar Trifunović, a učestvovali su Nebojša Kuruzović ispred Ministarstvu pravde RS, poznat kulturnoj javnosti kao dio Jazzy Poetry Cabaret-a; Milica Galić, studentkinja master studija italijanskog i srpskog jezika i knjževnosti; Duško Uzelac, predstavnik Organizacije UDAS; Milesa Milinković, direktorka Međunarodnog filmskog festivala Uhvati sa mnom ovaj dan/ Uhvati film iz Novog Sad;  Jelena Radaković, bibliotekarka Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske.

Dostavila: Dušica Lipovac

Fotografije: Davorin Reljić i Tea Jagodić

 

 

About the Author

Redakcija:

Leave A Response