Selektovani filmovi za 16. Uhvati film

Posted on by Redakcija

Ukupno 34 filma, iz 22 zemlje sveta, biće prikazana na ovogodišnjem 16. Međunarodnom filmskom festivalu Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film, koji se održava od 24. do 30. septembra u Kulturnom centru Novog Sada. Za filmske takmičarske dane Festivala stručni žiri je od 636 pristiglih filmova odabrao one najbolje.

Lista izabranih filmova

Neposredno pred početak ovogodišnjeg Festivala,  u okviru Novosadskih filmskih karavana Uhvati film Novosađani će imati priliku da pogledaju najbolje filmove sa prethodnog Festivala. U udaljenijim delovima novosadske opštine organizovaće se jednosatne projekcije izabranih festivalskih filmova, nakon čega sledi diskusija sa publikom. Projekat se realizuje u cilju decentralizacije kulturne ponude u Novom Sadu, uz podršku Gradske uprave za kulturu, prateći moto ovogodišnjih Uhvati film projekcija: da kultuni sadržaji moraju biti pristupačni i dostupni svima, jer #KulturaJeZaSve.

Uhvati film jedini je regionalni filmski festival o invalidnosti. Već 16 godina uspešno se održava u Novom Sadu, u organizaciji KAO Parnasa; od 2011. realizuje se u Rijeci, pod organizacijom Udruge Spirit; od 2017. u Banja Luci pod vođstvom Humanitarne organizacije Partner; a od ove godine premijerno i u Kotoru, u realizaciji nevladinog udruženja ART 365 iz Podgorice. Selektovani filmovi biće prikazani na 16. Filmskom festivalu Uhvati film u Novom Sadu i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Bana Luci, Rijeci i Kotoru, kao i u okviru Filmskih karavana – projekcija izabranih filmova u gradovima Srbije i Hrvatske.

Filmski festival Uhvati film održava se širom regiona  sa jedinstvenim ciljem da informiše javnost o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Ovogodišnju realizaciju Festivala podržali su Ministarstvo kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose sa verskim zajednicama i ERSTE banka.

Dostavila: Marijana Ramić, koordinatorka PR aktivnosti

 

About the Author

Redakcija:

Leave A Response